Mi éri meg jobban? Ingatlan vásárolni, vagy bérelni?

  2019. július 03.

Sokan nem tudják eldönteni, hogy mi éri meg jobban, ingatlant vásárolni, vagy bérelni. Nehéz a döntés, mert a hitelkamatok alacsonyak, a bérleti díjak megemelkedtek, az ingatlanárak pedig sose látott magasságokban járnak. Sok embernek nincs saját lakása, ezért kénytelen fizetni az egyre emelkedő bérleti díjat. Logikus lépés lenne egy saját ingatlant vásárolni, hiszen a hitelkamatok egyre kedvezőbbek. A magas lakásárak viszont sok ember ingatlanvásárlási célját akadályozták meg, mert sokaknak az összegyűjtött pénzük a minimális önerőre sem volt elég, másoknak pedig a magas összegű hitel törlesztőrészlete nem fért volna bele a család költségvetésébe.

 

Egy ingatlan megvásárlásához legalább 20%-os önerőre van szükség. Első és legfontosabb kérdés, rendelkezik-e Ön a mai ingatlanárak mellett ennyi saját pénzzel. Másik kérdés, hogy fel tud-e venni akkora hitelösszeget, amiből meg tud vásárolni egy ingatlant. A lakáshitel felvételekor megvizsgálják az adós jövedelmét, illetve az egyéb feltételek mellet, hogy rendelkezik-e megfelelő fedezettel. A döntés előtt azt is mérlegelni kell, hogy hosszú távon is tudja-e vállalni a havi hiteltörlesztőt, mivel az albérlet is rendszeres kiadást jelent, ez talán nem okoz nehézséget. A problémát itt az jelentheti, ha esetleg akkora törlesztőt vállalna be, amit a jövőben nem tud fizetni. Ezt viszont némileg korlátozza a JTM szabály, amit a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében hoztak létre. Érdemes esetleg előzetes hitelbírálatot kérni, mert ha az alapkövetelményeknek nem felel meg, várnia kell még, a saját otthona megvásárlásával.

 

Sokan akkor sem vágnak bele az ingatlanvásárlásba, ha megvan az ehhez szükséges önerejük, és a havi hiteltörlesztést is gond nélkül tudnák fizetni. Ők kivárnak, megnézik, hogyan alakul az ingatlan- és hitelpiac a jövőben.

Ha esetleg a lakáshitel kamata megemelkedne, és a jelenlegi alacsony kamatoknál magasabb kamattal tudná a szükséges összeget felvenni, akkor már egészen kis kamatemelkedés is elviheti az albérleti árakhoz képesti előnyét a vásárlásnak. Megéri tehát kihasználni a jelenlegi kedvező kamatkörnyezetet.

Az ingatlanárak jelentősen megemelkedtek az utóbbi néhány évben. Ez leginkább a fővárosra igaz, ahol tavaly, több mint 20%-kal emelkedett átlagosan a lakások értéke. Ezzel a növekedéssel a budapesti lakásárszint a Magyar Nemzeti Bank májusi Lakáspiaci Jelentése szerin meghaladta a bérnövekedés, a foglalkoztatottság és a GDP emelkedés által indokolt mértéket.

Ha az ingatlanárak visszaesnének a lakásvásárlók nyilván jobban járnánk, hiszen kevesebb önerőre lenne szükségük, és a felvenni kívánt hitelösszeg nagysága is csökkenne. Ezzel a teljes visszafizetendő összeg jóval kedvezőbb lenne, mint a mostani helyzetben.

Ha a kamat emelkedne, viszont az ingatlanárak csökkennének még mindig jobban járna a hitelfelvétellel, de a különbség elég kicsi lenne. Mind tudjuk az kérdéses, mikor következne be a lakás értékének visszaesése, mert addig fizetnie kell az albérleti díjat.

 

Saját célra vásárolt ingatlan esetében fontos számba venni, a különböző támogatásokat is. Főleg most, hogy július 1-től számos kedvezmény lépett életbe. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), a CSOK hitel, valamint a Babaváró hitel kibővíthetik a lehetőségeket. A CSOK hitel már használt lakásra is igényelhető, a Babaváró támogatás pedig egy ingatlanfedezet nélküli, szabad felhasználású hitel, aminek 75%-a önerőként felhasználható.

 

Mielőtt meghoz egy ilyen fontos döntést, mint az ingatlanvásárlás, mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, mérlegelni, hogy biztosan belevág-e. A döntéshozatal előtt ezekre figyeljen:


hirdetés
  • Megfelelő ingatlan kiválasztása.
  • Előzetes kalkuláció, vagyis, mekkora hitelösszeget tud felvenni, mennyi önerőre lenne szüksége.
  • Nézzen utána a támogatásoknak, lehetőségeihez mérten használja ki őket.
  • A hiteltörlesztés összegét hasonlítsa össze a jelenlegi albérleti díjával, amennyiben kevesebbet kell fizetnie, akkor érdemes elgondolkodni a váltáson.

 

Ha lakásvásárláson gondolkodik, és ehhez hitelre lenne szüksége, akkor mindenképpen vegye igénybe a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát, vesse össze a bankok ajánlatait, hogy ki tudja választani a legkedvezőbb konstrukciót. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...