Hogyan függ össze az életkor a lakáshitel összegével?

  2019. november 29.

A legtöbben lakáshitelből vásárolják meg otthonukat. A hitelfelvétel alapfeltételei közé tartozik, hogy a hiteligénylőnek be kell töltenie a 18. életévét. A hitelintézetek többsége 20-23 éves alsó korhatárt köt ki hitelfelvételkor. De hogyan függ össze az életkor a lakáshitel összegével? Felmérések igazolják, hogy a magyarok jövedelme nem csak regionálisan tér el egymástól, jelentős a különbség életkor alapján is. A KSH adatai alapján idén augusztusig a 25 év alattiak nettó átlagbére 183 939 forint, ez 65 ezer forinttal kevesebb, mint a 25-54 éves korosztály havi fizetése. Ennek következményeképpen egy pályakezdő fiatal akár 4,5 millió forinttal kevesebb lakáshitelt kaphat, mint az idősebbek.

 

Érthető a fizetésbeli eltérés, mert egy pályakezdő fiatal ritkán keres annyit, mint egy több éves tapasztalattal rendelkező profi. Ugyanakkor a fiatalok lakásvásárlásának kitolódására is adhat egy pénzügyi magyarázatot. Az elmúlt években a lakásárak igen csak megemelkedtek sajnos ebből a jövedelemből nem lehet elég sokat félretenni a szükséges önerőhöz, illetve a felvehető lakáshitel összege is korlátja lehet a vásárlásnak.

Felmérések szerint egy átlagos 25 év alatti fiatal 12,5 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú hitelre lehet jogosult. Ezzel szemben az idősebb generáció akár 4,5 millió forinttal több lakáshitelt kaphat. A kalkuláció során 40%-os JTM-mel számoltak, vagyis a jövedelem maximum 40% lehetett a hitel törlesztőrészlete.

Ez az összeg egyedülálló fiatalként elég lehet egy 17,9 millió forintos lakás megvásárolásához, melyhez 5,35 millió forint önerőre lenne szükség, mert a bankok jelenleg a vételár maximum 70%-át hitelezik meg. Ebből a fővárosban egy 24 m2-es lakást lehet venni, de vidéken már egy jóval nagyobb, 47-57 négyzetméter alapterületű átlagos ingatlan is elérhető.

Az megvásárolható ingatan értékét befolyásolja a családban lévő keresők száma, és hogy milyen lakásvásárlási támogatásokra (például CSOK) lehetnek jogosultak. Mennyi Babaváró hitelt lehet igényelni, melynek 75%-a akár az önerőt is megnövelheti. Érdemes ezeknek utánajárni, mert a kormány előszeretettel támogatja a családalapítókat, családbővítőket.

 

Nem mindenki az átlagbért keresi Magyarországon. Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, a Hitelmax lakáshitel kalkulátora segítségére lehet. A kalkulátor, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet mutat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.

 

Mielőtt belevág egy lakáshitel felvételébe, legyen nagyon óvatos, hiszen sok pénzről van szó. Előtte mérlegelje pénzügyi helyzetét, hogy a törlesztőrészlet biztonságosan beleférjen havi kiadásaiba. Hogy a jövedelem mekkora része lehet a törlesztő a JTM szabály korlátozza. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...