Hitelfelvételét befolyásolhatják a „láthatatlan hitelek”!

  2020. március 24.

A fedezet nélküli hitelek nagyon népszerűek manapság. Ennek oka, a nevében is benne van, külön fedezetet nem kér cserébe a bank, vagyis a fedezet maga a jövedelem lesz. Ha a jövedelem elég magas is a hitel felvételéhez, azzal sokan nem számolnak, hogy lehet olyan már meglévő hitele, amiről nem is tud, illetve nem gondolja, hogy az hitelnek minősül. Vagyis hitelfelvételét befolyásolhatják a „láthatatlan hitelek”! Akár egy kihasználatlan, esetleg nem is ismert hitelkeret miatt is elutasíthatják személyi kölcsön igénylését. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni, ha ehhez hasonló helyzetben találja magát.

 


hirdetés

Hitelfelvételét befolyásolhatják a „láthatatlan hitelek”!

A vásárlói kártya is hitelkártyának minősül

Az egyik leggyakoribb félreértés a vásárlói kártyával van, amelynek oka az, hogy a szerződés megkötésekor a felhasználó nem kap egyértelmű tájékoztatást. Vagyis nincs tisztában azzal, hogy a vásárlói kártya is hitelkártya. Sajnos azonban ettől függetlenül a kondíciók ugyanúgy érvényesek, sőt még kellemetlenséget is okozhatnak például egy késedelmes fizetés esetén, ugyanis a fellépő kamat sokszor a 30%-ot is meghaladja.

Fontos tudnia, hogy a feltételek ismeretének hiánya nem mentesíti azok teljesítésétől. Tehát, ha aláírt egy megállapodást, akkor annak meg is kell felelni. Megelőzheti a bajt, ha szerződéskötés előtt alaposan tájékozódik, különös tekintettel a határidőkre és a kamatokra.

 

A kedvezmény kártya valójában egy hitelkártya díjvisszatérítéssel

Az áruhitelekhez kapcsolódó hitelkártyák szintén a hitelkártyák csoportjába tartoznak. Ezeket a kártyákat birtokosaik gyakran pontgyűjtő kártyáknak vagy kedvezménykártyáknak hiszik, részben a hűséggel kapcsolatos funkcióik, részben a vásárlások után járó visszatérítések miatt. A hitelkártyák a legtöbb esetben valóban alkalmaznak néhány százaléknyi jóváírást, általában ennek feltétele, hogy mindig a határidőn belül fizesse vissza a kihasznált keretösszeget. Ugyanakkor, ha nem a szabályok betartásával használja a szolgáltatást, akkor súlyos összegeket bukhat.

 

Egy használatlan hitelkártya, folyószámlahitel meglétekor is elutasíthatják személyi kölcsön igénylését

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy egy elfelejtett hitelkártya is számos ponton megnehezítheti a személyi kölcsön felvételét. Sokszor előfordul, hogy egy áruházban kedvezményt kapott a hitelkártya-szerződés megkötéséért cserébe, amelyet aztán sosem használt, ezért úgy véli, hogy semmi jelentősége. Sajnos ez nem így van. Attól, hogy Ön nem használja a hitelkártyát, az még létezik, és a személyi kölcsön felvételét is befolyásolja, mégpedig a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szempontjából. A nem használt hitelkártyát is figyelembe kell venni hiteligényléskor, a teljes összeg 5%-ának megfelelő összegű feltételezett törlesztőrészletként.

Amennyiben a hitelkártya miatt hiúsulna meg a személyi kölcsön felvétele, két megoldás létezik. Az egyik, hogy a tervezett futamidőt meghosszabbítja, ami a teljes visszafizetést jelentősen megdrágítja. A másik megoldás, hogy felmondja a hitelkártya-szerződést, ami megnöveli a jövedelme terhelhetőségét.

 

Folyószámlahitel vagy személyi kölcsön?

Miért érdemes inkább egy személyi kölcsönt választani a folyószámlahitel, vagy hitelkártya helyett, mikor hitelkeretéből is megfinanszírozhatja céljait? Bizonyos esetekben jelentősen kedvezőbb lehet a személyi kölcsön kamata a folyószámlahitelek díjaihoz képest. Ennek oka, hogy a különböző hiteltípusok más-más célokra valók, és ha nem rendeltetésszerűen használja azokat, hátrányaik gyorsan kidomborulnak.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...