Folyószámlahitel vagy személyi kölcsön? Melyiket éri meg jobban?

  2018. január 26.

Bárkivel előfordulhat, hogy megszorul anyagilag, és hirtelen pénzügyi segítségre van szüksége. Ebben az esetben, ha nincs megtakarítása, és családtagjaitól, barátaitól sem tud kölcsön kérni, megoldásként, csak a hitel jöhet szóba. Azonban az nem mindegy, hogy melyik fajta hitelt választja. A különböző típusú hitelek kamatai között eltérések lehetnek, így könnyen előfordulhat, ha nem elég körültekintő kiválasztásuk során, egy rossz döntéssel többet fog visszafizetni.

Ha gyors anyagi segítségre van szüksége, két alapvető hitelmegoldás jöhet szóba. Az egyik a folyószámlahitel, a másik a személyi kölcsön. Mindkettő igénylése nagyon gyors és egyszerű, viszont, ha kamataikat nézzük, jelenleg a személyi kölcsönnel járhat jobban. Érdemes felülvizsgálni a régi folyószámlahiteleket, mert jelenleg azok THM-je (Teljes Hiteldíj Mutató) 20-38% között mozog. Ezzel szemben, a személyi kölcsönök THM-je 7-25% körüli. A számok önmagukért beszélnek, jól látható, hogy egy személyi kölcsönnel jobban járhat. Cikkünkben összegyűjtöttük, a két hitel előnyeit, hátrányait, illetve, hogy melyiket, milyen esetekben célszerű használni.

 

Folyószámlahitel

A folyószámlahitel felvételéhez, mint bármely más hitel felvételéhez elengedhetetlen a bankszámla megléte. A folyószámlahitel egy rugalmas pénzügyi megoldás arra az esetre, ha hirtelen megszorul anyagilag, és gyorsan pénzre van szüksége. Bankkártya segítségével bármikor hozzáférhet a pénzhez, használhatja vásárlásra, befizetheti számláit, illetve készpénz felvételére is alkalmas. Szabadon, hitelcél megjelölése nélkül felhasználható.

A folyószámlahitel az átmeneti pénzhiány áthidalására szolgáló egyik legkézenfekvőbb megoldás. A bank engedélyezheti, hogy a folyószámla egyenlege egy bizonyos összeg erejéig negatívba menjen. A hitelkeret összege egyénileg van meghatározva, ami általában egy, vagy kéthavi jövedelem összege. A hitelkeretből igénybe vett összegre a bank kamatot számol fel, ami napi kamatszámítással történik, vagyis, csak az adott napon felhasznált hitelösszegre számolják fel. A fel nem használt összeg után pedig rendelkezésre tartási jutalékot számol fel a hitelintézet.

A folyószámlahitelhez egyéb fedezet nem szükséges, mint a bankszámlán rendszeresen jóváírt tétel (pl. havi munkabér, nyugdíj). Törlesztése a számlára érkező jóváírások folyamatos felhasználásával történik. A folyószámlahitel futamideje 365 nap, ami, automatikusan meghosszabbodik, a bank azonban meghatározott időközönként felülvizsgálja a hitelfeltételeknek való megfelelést.

A folyószámlahitel veszélye, hogy, ha valaki az egyszeri kereseténél nagyobb összeggel használta ki a hitelkeretet, akkor az adósságot maga előtt görgeti. Ezért azt ajánljuk, hogy a folyószámlahitel inkább csak egy biztonsági tartalék legyen, ha hirtelen, egy kisebb összegre van szüksége, ami a fizetése összegét nem haladja meg.

 

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön nagyon közkedvelt hitelfajta, mert könnyen, gyorsan hozzá lehet jutni. Ingatlanfedezet nem szükséges hozzá, és a hitelösszeg szabadon felhasználható. A folyószámlahitellel szemben, a személyi kölcsönnek van lejárati ideje, illetve havonta kell a bank felé törleszteni a hitelösszeg részleteit. Mivel ingatlanfedezet nem szükséges a hitelfelvételhez, a jövedelem az, amit alaposan megvizsgál a bank. Ez érthető, hiszen valamiféle biztosítékra szüksége van ahhoz, hogy biztos legyen benne, hogy a kölcsön vissza lesz fizetve.

A személyi kölcsönt akkor érdemes felvennie, ha egy nagyobb összegre van szüksége, amiből finanszírozni tudja, a kívánt dolgot. A személyi kölcsön nem áll automatikusan rendelkezésre, mint a folyószámlahitel, de ennek igénylés is csak pár napba telik, ha rendelkezik a szükséges dokumentumokkal, és megfelel a banki követelményeknek.

Akkor is érdemes elgondolkodni a személyi kölcsön felvételén, ha van egy régóta halmozódó folyószámlahitel adóssága, mert ezt egy kedvezőbb kamatú személyi kölcsönnel vissza tudja fizetni. Így havonta fizeti annak törlesztőrészletét, és nem a hitelkeret kerül részlegesen feltöltésre a fizetéséből.

 

Tehát a fentieket összegezve érdemes hitelfelvétel előtt jól átgondolni, hogy mi is a hitelcél, és annak megfelelően hitelt választani. Egy rosszul megválasztott hitel nagy ráfizetés is lehet, okozhat még nagyobb anyagi problémát, mint ami volt. Viszont, ha jól választja meg a hitelt, nagy segítség lehet, pénzügyi nehézségek esetén. Kalkuláljon oldalunkon!

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...