Hitelkártya - hitelkeret és visszafizetés

  2018. augusztus 31.

Egy hitelkártya használatával a bank pénzét forgatja, nem a sajátját. Vagyis a hitelkártyával ugyanúgy kölcsönt használ, mintha személyi kölcsönt vagy jelzáloghitelt venne fel, ráadásul az egyik legdrágább konstrukcióról van szó. Ha használatban van egy hitelkártya, a hitelkeret és visszafizetése a legfontosabb kérdés. Ha nem történik meg időben a hitel visszafizetése, vagyis a türelmi időn belül, kamattal terhelik meg tartozását. Így nem érdemes fizetés kiegészítésként használni, mert könnyen eladósodhat. Hogy mekkora hitelkeretet állapít meg a bank a hitelkártya igénylés során, első sorban jövedelme nagyságától függ. Jellemzően a fizetése kétszeresét vagy háromszorosát kaphatja meg. A későbbiekben ennek módosítását is lehet kérni, ám ehhez ismét megvizsgálják a jövedelmét, hogy biztonságosan vissza tudja-e fizetni a magasabb kölcsönt.

 


hirdetés

Nagyon fontos, hogy lehetőleg a teljes összeget fizesse vissza hitelkártyájára még a türelmi időszak alatt. Ez 30-45 nap, ez időszak alatt kamatterhelés nélkül használhatja bank pénzét. Ha a fizetéssel túlcsúszik ezen az időszakon, a bank kamatot számol fel a tartozásra, amelyet az elhasznált összegen felül meg kell fizetni. Ha a teljes összeget nem is tudja időben visszafizetni, legalább a minimum visszafizetendő összeget törlessze. Ezzel a havi díjakat és költségeket fizeti ki, illetve egy keveset a tartozásból törleszt, és így elkerülhetőek a büntető díjakat. Hogy elkerülje az elmaradt visszafizetés esetén keletkező magas kamatot, érdemes csoportos beszedési megbízással fizetni hitelkártyáját, így a türelmi időszak előtt visszakerül a felhasznált összeg. A hitelkártya működése nem túl bonyolult, ha odafigyel a részletekre.

 

Ha felmerül egy hitelkártya igénylése, mindenképpen figyeljen a THM nagyságára, nem elég csak a kamatot figyelembe venni, mert az nem ad teljes képet a hitel költségeiről. A THM mutatja meg, hogy milyen drága a kártya, hiszen a Teljes Hiteldíj Mutató tartalmazza a felmerülő díjakat és a kamat mértékét is. A jelenlegi kártyapiacon 30% feletti THM-mel találhat ajánlatokat, vagyis nem olcsó hitelről van szó. 

 

A hitelkártya kiválasztásakor az is fontos szempont, hogy a költségek mellé milyen kedvezményeket adnak. Egyes bankok például elengedik a kártyadíjat bizonyos költés felett. Azt is érdemes kiszámolni, hogy mennyire használja ki a bónuszokat, kedvezményeket, mennyi pénzt kereshet a kártyával. A hitelkártyák, hogy vonzóbbá váljanak, ezekre a kedvezményekre vannak kiélezve. Nem feltétlenül térül meg a hitelkártya ára alacsony költés mellett, hiszen lehet, hogy magasabbak lesznek a díjak (számlavezetési díj, kártya díja, adminisztrációs díjak) éves szinten, mint amennyit visszakap a vásárlásai után.

 

Egy hitelkártya igénylésénél külön bankszámlát nem kell nyitnia, a hitelbírálat is nagyon gyorsan megvan, csak a kártya legyártása kerül bele néhány napba. Ha ügyesen bánik hitelkártyájával, pénzt is kereshet vele. Ehhez persze tudatosnak kell lennie, oda kell figyelnie arra, hogy mindig időben fizesse vissza a tartozást. Felelősségteljes pénzügyi magatartással ez könnyen megoldható.

Amit még nem árt tudnia egy hitelkártyával kapcsolatban, az az, hogy soha ne használja készpénzfelvételre, csak és kizárólag vásárlásra. A készpénzfelvétel ugyanis sokkal többe kerül egy hitelkártyával, mint egy hagyományos bankkártyával.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...