Az MNB a lakáshitel kiváltására buzdítja az adósokat

  2019. április 29.

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) arra hívta fel a figyelmet, hogy kevesen használják a hitelkiváltást lakáshitelnél. Az állam egyre jobban törekszik arra, hogy a biztonságosabb hitelek felvételére biztassa a lakosságot. A régebbi hitelfelvevőket érintik inkább a hiteltörlesztési problémák. A hitelkiváltás azoknak kínál megoldást, akik régebbi hitelüket/hiteleiket szeretnék kedvezőbbre cserélni. Az MNB a közeljövőben olyan akciót tervez, melynek lényege, hogy a már lakáshitelt törlesztőket hosszabb kamateperiódusú hitelre való átváltásra ösztönzi. Ha Ön nem érintett az ügyben, attól még a meglevő hitele kiváltása kitűnő lehetőség lehet.

 

Hazánkban a hitelkiváltási arány 3%, vagyis ennyi szerződést cserélnek kedvezőbbre évente az ügyfelek. Sokan törlesztenek olyan hitelt, aminek a visszafizetésével gondban vannak, vagy akár már meg is csúsztak vele. Megoldások fizetési nehézségekre léteznek, ha Önnek is ilyen problémája van, érdemes mielőbb megoldást keresni, hogy ne halmozza tartozását.

 

A kockázatosabb kölcsönök közé tartoznak a változó kamatozású hitelek, és a rövid lefutású hitelek. Ezeket érdemes első sorban kiváltani. A Jegybank az utóbbi időben igyekezett a hitelek kockázatát csökkenteni, aminek meg is lett az eredménye. Az új hitelfelvevők 95%-a már 5 évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshitelt vett fel. Vagyis, 5 évig változatlan marad a törlesztő, és csak ezután követi a kamatváltozásokat, azaz csak ekkortól nőhet a BUBOR mozgásának megfelelően.

 

Az MNB azt tervezi, hogy a legveszélyeztetettebb célcsoportnak levelet fog küldeni, amibe a hitelkiváltásra buzdítja őket. Azok a lakáshitelesek tartoznak ebbe a csoportba, aki 2015 február előtt vettek fel lakáshitelt, kimondottan rövid kamatperiódussal. A kiküldött levél több ajánlatot is fog tartalmazni, de a lényege mindegyiknek egy és ugyanaz lesz, vagyis a hosszabb, ideálisan minimum 10 éves kamatperiódus népszerűsítése. A döntéshozatal előtt nem árt tudni, hogy a végig fix kamatozású és a hosszan fixált hitelek drágábbak a változó kamatozású hiteleknél, ez az ára a biztonságos törlesztőnek. Cserébe viszont az ügyfeleket nem vagy sokkal kevésbé fogja érinteni a kamatmozgás. A változó kamatozású hiteleknél a kamatmozgás felfelé, illetve lefelé is történhet, a BUBOR változásának megfelelően. Fontos, ha mégis ezt a hiteltípust választja, ne csak azzal számoljon, hogy kevesebb lehet a törlesztő, hanem annak emelkedésével is. Érdemes költségvetést végezni hitelfelvétel előtt, hogy a megemelkedett törlesztő is belefér-e majd a család költségvetésébe. Itt ugye nagy kérdés, amit előre nem lehet tudni, hogy mennyivel is emelkedhet a havi részlet. Ez a legnagyobb buktatója a változó kamatozású hiteleknek, mert ha elszámolja magát az ember, könnyen eladósodhat. Nem véletlen, hogy az MNB is a fix kamatozású hiteleket támogatja.

 

A hitelkiváltás lehetőségét mindenkinek időről időre érdemes megfontolnia, és a piacon akár félévente is körülnézni, hogy talál-e jobb ajánlatot a meglevőnél. Mindenképpen megéri a váltás, még az is elképzelhető, hogy adósságrendező hitel felvételével szabadon elkölthető hitelösszeghez is juthat.

 


hirdetés

Ha most tervezi a hitelfelvételt, mindenképpen fontolja meg a fix kamatozású hitelt. A lakáshitel kiválasztásához segítséget nyújthat a Hitelmax lakáshitel kalkulátora. Hogy miért érdemes hitelkalkulátort használni? Mert annak segítségével könnyen, és gyorsan megtalálhatja a legkedvezőbb lakáshitelt. A kalkulátor használata kötelezettséggel nem jár. Csak be kell írnia adatait, majd listát kap azokról a hitelintézetekről, ahol elképzelhető, hogy megkaphatja a lakáshitelt. Ez után nincs más dolga, mint egyet kiválasztani.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...