Személyi kölcsön, fontos tudnivalók egy helyen!

  2018. október 05.

Egyre tudatosabban vágnak bele az emberek a hitelfelvételbe, amely azt is igazolja, hogy egyre tudatosabban is használják a hiteleket. A személyi kölcsön kamata nagyon alacsony, ezért is tartozhat a népszerű hiteltípusok közé. Válassza ki a legkedvezőbb személyi kölcsönt a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátor segítségével. A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a rendszer kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye van a hitelfelvételre. Ezzel rengeteg időt takaríthat meg, mert nem kell személyesen végigjárnia a bankfiókokat. Egy hitelfelvétel előtt érdemes tájékozódni az adott hiteltípusról, ezért összegyűjtöttük Önnek a Személyi kölcsön, fontos tudnivalók egy helyen című cikkünkben, hogy mik ezek a dolgok.

 


hirdetés

Személyi kölcsön, fontos tudnivalók: Előnyök

 • a jelenlegi kamatkörnyezetben alacsony költségek mellett vehet fel személyi kölcsönt
 • széles körű szabadságot kínál felhasználhatóságában
 • THM-e alacsony
 • igénylése egyszerű
 • feltételei egyszerűek
 • a személyi kölcsön átfutási ideje rövid
 • segíthet előrelépni céljai megvalósításában
 • megoldhat vele egy hirtelen jött anyagi kihívást

 

Személyi kölcsön, fontos tudnivalók: Jövedelem

A személyi kölcsön jövedelem alapú, ezért a hitelintézet az igazolt havi nettó munkabérét fogja alaposan megvizsgálni, mert ez lesz a hitel fedezete. Ebből tudja megállapítani a bank, hogy mekkora hitelösszeget kaphat, és azt vissza tudja-e majd fizetni a jövőben. A bankok első sorban a munkából származó jövedelmet fogadják el, ezt a jövedelemforrást elsődleges jövedelemnek nevezzük. Azonban van lehetőségünk további bevételeket is elfogadtatni a hitelintézettel, amelyeket kiegészítő, vagy másodlagos jövedelemnek nevezünk.

Elsődleges jövedelem:

Alkalmazottként: Általában bankszámlakivonat és/vagy egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás szükséges, amit a munkáltató állít ki. A hitelintézet által felállított szabályrendszer eltérő, így banki alapfeltételek szerint változik, hogy melyik pénzintézet, mit kér a hiteligénylésnél. A legtöbb hitelintézet a munkáltatói igazolás mellé a munkabért tartalmazó bankszámlakivonatot is kéri. Amennyiben a munkavállaló munkabére nem bankszámlára érkezik, akkor a NAV által kiadott igazolással is alá tudja támasztani rendszeres jövedelmét, ha a banknak erre szüksége van a munkáltatói igazolás mellett, vagy egyéb más jövedelme is van, amit a bank elfogad. Ezekből a dokumentumokból kiderül, hogy dolgozik-e valahol, nem áll próbaidő és felmondás alatt, illetve rendszeresen kap fizetést. Tehát a jövedelmet valamilyen formában szükséges igazolni.

Vállalkozóként: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal állít ki jövedelemigazolást, a legalább egy éve fenntartott vállalkozás előző üzleti évének mérlege, vagy éves beszámolója alapján. Ezt kell kiegészíteni egy olyan igazolással, amely tartalmazza, hogy a vállalkozónak nincs tartozása a NAV felé. Emellett a bank a társas vállalkozótól a munkáltatói igazolás kitöltését is elvárhatja. A hitel jóváhagyásához a cég típusának megfelelően beszámolót, mérleget, illetve főkönyvi kivonatot is bekérhetnek a pénzintézetek.

Nyugdíjasként: Nyugdíjasként az elsődleges jövedelem a nyugdíj. Az öregségi nyugdíjra szóló jogosultságot nyugdíjas igazolvánnyal és nyugdíjszelvénnyel lehet igazolni. Rokkantnyugdíjasoknak a rokkantság megállapításáról szóló véglegesítő iratot is be kell mutatniuk.

Külföldi munkavállalóként: Lehetősége van személyi kölcsön felvenni a külföldön dolgozóknak is. Ebben az esetben is szükséges egy jövedelemigazolás a munkáltatótól német vagy angol nyelven, vagy az adóhatóság által kiállított dokumentum, illetve szükségesek az érvényes magyar személyazonosító okiratok. 6-12 hónap munkaviszony szükséges.

Másodlagos jövedelem:

A másodlagos vagy kiegészítő jövedelmek önmagukban nem képezhetik a hitel fedezetét, azaz mindenképpen szükség lesz valamilyen igazolt rendszeres jövedelemre, ha hitelt szeretne felvenni. A másodlagos jövedelmek számbavételével nagyobb kölcsönt engedélyezhet a bank. Kiegészítő jövedelem lehet például a GYES, GYED, szociális juttatások, családi pótlék, ösztöndíj, osztalék, értékpapír, műkincs stb. Viszont ezeket az extra bevételeket valamilyen hivatalos irattal igazolni kell, például számlával vagy csekkel.

 

Személyi kölcsön, fontos tudnivalók: Adóstárs, kezes

Előfordulhat, hogy kölcsönre van szüksége, viszont nem tud megfelelő jövedelmet igazolni. Ebben az esetben lehet adóstársat vagy kezest bevonni a hitelügyletbe. Hogy mennyivel növeli az adóstárs és a kezes bevonása a felvehető hitel nagyságát, az nagyban függ az adóstárs keresetétől, illetve a felajánlott fedezettől is. Az adóstárs vagy kezes bevonása gyakran kötelező, amennyiben a hitelintézet nem látja biztosítottnak, hogy időben és rendben visszafizeti a kölcsönt. Olyan esetben, amikor a hitelcélt többen is használják a bank sokszor kötelezővé teszi az egész háztartás bevonását a hitelügyletbe, ezzel biztosítva a visszafizetést. Ilyenkor az egész háztartás teljes vagyonát és kiadásait vizsgálja a pénzintézet.


Adóstárs: Olyan természetes személy, aki ugyanúgy részesül a hitelcélból, mint Ön. Az adóstárs teljes vagyonával felel a hitel visszafizetéséért. Az adóstárs általában házastárs vagy közeli rokon. Az adóstárs hitelképességét ugyanúgy vizsgálja a bank, mint az adósét, így az adósok közös jövedelme alapján már egy nagyobb kölcsönt lehet felvenni.

Kezes: Egy kezes akkor nagy segítség egy hitelfelvételben, ha nincs elég jövedelme vagy fedezete a hitel felvételéhez. A kezes teljes vagyonával vállalja, hogy visszafizeti az adósságot, ha a hitelfelvevő nem tud fizetni. Kezesből létezik sortartó, aki akkor felel a visszafizetésért, ha megállapítja a bank, hogy behajthatatlan az adóstól. A készfizető kezes bármikor kötelezhető arra, hogy fizessen, ha az adóstól nem lehet pénzhez jutni.

 

Személyi kölcsön, fontos tudnivalók: Kizáró okok

 • nincs igazolt jövedelem
 • KHR listán szerepel
 • próbaidő, felmondási idő
 • érvényes magyar azonosító okmányok hiánya
 • nincs munkaviszony

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...