Nő a futamidő és a felvett összeg nagysága a lakáshitelnél!

  2019. december 09.

Egyre magasabbak a lakásárak. Bármilyen típusú ingatlanról is legyen szó, nagyon megugrott az áruk az elmúlt években. Több felmérés is kimutatta, hogy a lakásárak bizony több százalékos emelkedést mutatnak évről évre. Sokan próbálnak lépést tartani a növekvő ingatlanárakkal. Ebből egyértelműen következik, hogy nő a futamidő és a felvett összeg nagysága a lakáshitelnél. Ugyanis a hitelfelvevők kénytelenek magasabb összegű lakáshitelt felvenni, viszont annak magas törlesztőjét a jövedelem korlátozása miatt, csak hosszabb futamidővel tudják fizetni.

 

Egyre komolyabbak az igényelt kölcsönök. Ennek több oka is van. Az utóbbi pár évben nőtt a magyarok átlagjövedelme, ami magasabb összegű hitelfelvételt tesz lehetővé. Egyre alacsonyabb kamatokkal lehet hitelhez jutni, aminek következtében egyre bátrabban vesz fel kölcsönt a lakosság. Ha valaki lakást szeretne vásárolni, nincs sok választása, hiszen a gyors drágulás miatt magasabb összegű hitelt kell felvennie az otthonteremtéshez.

Mivel az elmúlt évekhez képest megnövekedett a felvett lakáshitelek összege, egyértelműen következik ebből, hogy a törlesztendő összeg is nagyobb lett. Viszont a kölcsön törlesztésére választott megoldások nem biztos, hogy mindig a legbiztonságosabbak. A kisebb visszafizetendő összeg érdekében a többség még mindig a nem végig fix hitelt választja. Így a későbbi pénzügyi kamatemelkedésektől válik függővé, mennyivel növekszik a havi törlesztőjük.

 

Jellemző a hitelfelvevőkre, hogy elnyújtják a futamidőt. Ugyanis minél tovább fizeti a hitelt, annál kisebb lesz a havi törlesztőrészlet. Például, ha egy 15 millió forintos hitelt három év alatt visszafizet kamatostól, akkor nyilván valóan nagyobb összeg esik egy hónapra, mintha ugyanezt tíz év alatt tenné.

Sokan nem is tudnak rövid futamidőre hitelt felvenni, mivel a bevállalható havi törlesztő egyre inkább függ a jövedelemtől. A JTM (Jövedelemarányos Törlesztési Mutató) korlát szigorítása óta nem lehet jelentősen megterhelni a családi kasszát. Ez az ügyfelek javára válik, hiszen kisebb az esélye az eladósodásnak. A JTM szabály szerint lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

Fontos tudni, hogy a hosszabb futamidő mindig drágább, mert több kamatot fizet vissza a banknak, ugyanis tovább használja pénzét. A hosszútávon történő kamatfixálás pedig a legdrágább hitelt eredményezi. A hosszabb kamatperiódus esetén jellemzően magasabb a lakáshitel THM-e. Hiába alacsonyabbak a havi törlesztők egy több évvel hosszabb futamidő esetén, az összes visszafizetés több lesz, mint egy rövidebb futamidőnél.

Hosszabb futamidő választása esetén érdemes megpróbálni elő- illetve végtörleszteni, hogy minél kevesebb visszafizetendő összeg maradjon, minél hamarabb letudja a kölcsönt, ha már hosszú futamidőre kényszerült. Ami még nagy segítség, az a hitelkiváltás. Új konstrukciók mindig vannak, bármikor megjelenhet a piacon egy jobb ajánlat, és akkor érdemes váltani. Semmi nem köti Önt a felvett kölcsönhöz, egy másikra való átváltás könnyedén lehetséges. Sajnos a hazai piacon kevesebben használják ki ezt a lehetőséget, mint ahányan megtehetnék. Pedig egy hitelkiváltással jobban járhat, több pénz marad a családi kasszában, amit másra is költhet.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...