Rövidebb futamidővel kevesebb a költség lakáshitelnél!

  2019. november 11.

A lakáspiac továbbra is pörög, adják-veszik az ingatlanokat. Sokan csak hitelből tudják leendő otthonukat finanszírozni, ami érthető, hiszen az ingatlanárak rekord magasak jelenleg. Egy lakáshitel kiválasztásánál nagyon körültekintőnek kell lenni, hiszen nagy összegről van szó. Nem árt, ha tudja például, hogy rövidebb futamidővel kevesebb a költség lakáshitelnél. Minél rövidebb a futamidő, annál kevesebbet kell visszafizetni egy kölcsönre, hiszen kevesebb ideig használja a bank pénzét. Rövidebb futamidőnél a törlesztőrészlet magasabb, ezért a tartozás is gyorsabban lecsökken. A kamatemelkedés hatása is kisebb, hiszen rövidebb futamidőre és kevesebb tartozásra fejti ki negatív hatását. Fixálni is jóval olcsóbban tudj a kölcsönt.

 

A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

Mikor a kamatváltozás kockázatáról van szó, mindenki a kamatperiódust emeli ki, mint amivel befolyásolhatjuk a törlesztőrészlet emelkedésének mértékét. Ez érthető, hiszen a kamatperiódus az az időszak, amely alatt a pénzintézet egyoldalúan nem emelheti meg a kamat mértékét. Hiteligényléskor az adós választhatja meg ezen időszak hosszát, ezzel befolyásolva hitele kamatkockázatát. A hosszabb kamatperiódus azonban drágább, többet kell fizetni a kölcsönre havonta, mint egy változó kamatozású hitelnél. Sőt, ha nem változik meg a kamatkörnyezet a futamidő alatt, akkor összességében is többet kell fizetni a hitelre.

A futamidő megválasztásával is csökkentheti a visszafizetendő összeget és a kamatkockázatot is. Mint már említettük, rövidebb futamidő esetén kevesebb ideig használja a bank pénzét, emiatt kevesebb pénzt kell visszafizetni. Ez viszont magasabb fizetési kötelezettségekkel jár, amit nem biztos, hogy be tud vállalni. Rövidebb futamidő esetén hamarabb visszafizeti a tartozását, illetve a kamatfixálás is olcsóbb.

Egy változó kamatozású hitelnek az induláskori kamata mindig olcsóbb. A konkrét induló kamatszint attól függ, hogy milyen hosszú a kamatperiódus – 1, 5, 10 év. Sajnos egy kamatemelkedés könnyen eltüntetheti a kedvezőbb induló kamatozású hitel előnyeit. Nem mindegy azonban mekkora növekedés szükséges ahhoz, hogy jobban járjunk a fix kamatokkal.

A rövid futamidő előnye abból ered, hogy gyorsabban fizeti ki a tőkét a hitelre. Egy 5 éves futamidejű hitel lejárata után bekövetkezett gazdasági változás már nem érvényesül a kölcsönre.

 


hirdetés

Fixálni is olcsóbb egy rövid futamidejű kölcsönt. A hitelintézetnek a hitel kamatköltsége attól függ, hogy milyen időszakra kell biztosítani az adott kamatszintet. Minél hosszabb ez az időszak, annál drágábban tudja a pénzintézet fedezni a fix kamatot. Egy 5 éves futamidejű fix kamatozású hitel nagyon hasonló ebből a szempontból egy 5 éves kamatperiódusú kölcsönhöz. Sőt a banknak nem kell tartani a kamatváltozásától. Ezért például egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású hitel olcsóbb is lehet, mint egy 5 éves kamatperiódusú kölcsön.

A rövid futamidőnek hátránya is van, ugyanis, ahogy rövidül a futamidő, úgy emelkedik a törlesztőrészlet. Nem mindenkinek a jövedelme bírja el ezt a magas terhet, vagyis a bank nem ad mindenkinek hitelt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...