Mi határozza meg a lakáshitel összegének nagyságát?

2017. január 26.

Hogy mekkora lehet, egy lakáshitel összegének nagysága, több tényező is befolyásolja. Ezek közül a legfontosabbak a jövedelem, a fedezet, illetve, ha ez kevésnek bizonyul, a pótfedezet. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy ezek a tényezők, hogyan is befolyásolják pontosan a lakáshitel összegének nagyságát.

 

 

Jövedelem

Létezik jövedelemre vonatkozó jogszabály, vagyis a bankok már nem nyújthatnak kizárólag az ingatlan fedezetre lakáshitelt, hanem a jövedelmet is figyelembe kell venniük.

A jövedelemvizsgálat szabályai nagyon bonyolultak, mert nagyon sokféle jövedelemtípus létezik. Eltérő minden banknál, hogy mely jövedelmeket fogadja el, illetve az is, hogy milyen arányban engedi terhelni őket.

A minimális és a maximális hitelösszeg nagyságát minden bank maga határozza meg. A minimális hitelösszeg általában 500 ezer – 1millió forinttól indul. A maximális hitelösszeg lehet akár 20 - 40 millió forint, de van példa felső határt meg nem húzó bankra is.

 


hirdetés

Fedezet

Az, hogy mekkora összegű lakáskölcsönt tudunk felvenni, attól függ, hogy mekkora az értéke a fedezetül felajánlott ingatlannak. Egyes bankok az általuk megállapított forgalmi érték %-ában határozzák meg a felvehető lakáshitel maximális összegét, mások viszont a hitelbiztosítéki, vagy menekülési érték %-ában.

A forgalmi értékről azt feltételezi a bank az értékbecslés elkészítésének idejében, hogy ez az ingatlan jelenlegi valós piaci értéke. A hitelbiztosítéki értéket az értékbecslő határozza meg az ingatlan forgalmi értékéből a bank számára. Általában ez annál 10-20%-kal olcsóbb. A hitelbiztosítéki értéket, menekülő értéknek is szokták nevezni, vagyis ha az ingatlant váratlan ok miatt gyorsan kell értékesíteni, akkor általában a piaci árnál 10-20%-kal olcsóbban lehet csak eladni.

Önnek mindegy, hogy melyik értékből számolja ki a lakáshitel lehetséges összegét a bank, csak az kérdés, hogy az összeg elég-e arra, amit meg szeretne vásárolni. 

 

Pótfedezet 

Ha az ingatlan nem nyújt elég fedezetet az igényelt lakáshitelhez, a legtöbb banknál lehetőség van pótingatlan bevonására, mint kiegészítő fedezet. A kiegészítő fedezetre vonatozóan ugyanazok a követelmények, mint az elsődleges fedezeté. Itt is van egy minimális forgalmi érték, amely alatt az ingatlan nem vonható be a lakáshitelbe fedezeteként.

Gyakori, hogy az ügyfél a szülei vidéki házát vagy lakását ajánlja fel fedezetként, és az értékbecslés után derül ki, hogy jellemzően jóval alacsonyabb az ára, mint Budapesten.
 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...