Lakáshitel összegét befolyásoló tényezők

  2019. március 04.

Az alacsony lakáshitel kamat sokak kedvét meghozta az ingatlanvásárláshoz. A lakásárak nagyon magasak lettek napjainkra, így a felvenni kívánt lakáshitel összege is nagyobb. Hogy mekkora lehet, egy lakáshitel összegének nagysága, több tényező is befolyásolja. Ezek közül a legfontosabbak a jövedelem, a fedezet, illetve, ha ez kevésnek bizonyul, a pótfedezet. Cikkünkben összegyűjtöttük a lakáshitel összegét befolyásoló tényezőket.

 

Lakáshitel összegét befolyásoló tényezők

Jövedelem

Létezik jövedelemre vonatkozó jogszabály, vagyis a bankok már nem nyújthatnak kizárólag az ingatlanfedezetre lakáshitelt, hanem a jövedelmet is figyelembe kell venniük.

A jövedelemvizsgálat szabályai nagyon bonyolultak, mert sokféle jövedelemtípus létezik. Eltérő minden banknál, hogy mely jövedelmeket fogadja el, illetve az is, hogy milyen arányban engedi terhelni azokat. Viszont a JTM szabálynak, ami a jövedelem terhelhetőségét korlátozza, minden pénzintézetnek meg kell felelni. A törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

A minimális és a maximális hitelösszeg nagyságát minden bank maga határozza meg. A minimális hitelösszeg általában 500 ezer – 1millió forinttól indul. A maximális hitelösszeg lehet akár 20 - 40 millió forint, de van példa felső határt meg nem húzó bankra is.

 

Fedezet

Az, hogy mekkora összegű lakáskölcsönt tud felvenni, attól függ, hogy mekkora az értéke a fedezetül felajánlott ingatlannak. Egyes bankok az általuk megállapított forgalmi érték %-ában határozzák meg a felvehető lakáshitel maximális összegét, mások viszont a hitelbiztosítéki érték, vagy menekülési érték %-ában.

A forgalmi értékről azt feltételezi a bank az értékbecslés elkészítésének idejében, hogy ez az ingatlan jelenlegi valós piaci értéke. A hitelbiztosítéki értéket az értékbecslő határozza meg az ingatlan forgalmi értékéből a bank számára. Általában a hitelbiztosítéki érték a forgalmi értéknél 10-20%-kal olcsóbb. A hitelbiztosítéki értéket, menekülő értéknek is szokták nevezni, vagyis ha az ingatlant váratlan ok miatt gyorsan kell értékesíteni, akkor általában a piaci árnál 10-20%-kal olcsóbban lehet csak eladni.

Önnek mindegy, hogy melyik értékből számolja ki a lakáshitel lehetséges összegét a bank, csak az kérdés, hogy az összeg elég-e arra, amit meg szeretne vásárolni. 

Két alapszabály:

  • Jogszabály szerint a forint alapú lakáshitel esetén a felvenni kívánt hitel összege nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlanok forgalmi értékének 80%-át.
  • A lakáshitel hitelbiztosítéki értékének egy bizonyos, a bank által meghatározott %-át szintén nem haladhatja meg az igényelt hitelösszeg. Ez a limit bankonként eltérő (általában 40-90%).

 

Pótfedezet 

Ha az ingatlan nem nyújt elég fedezetet az igényelt lakáshitelhez, a legtöbb banknál lehetőség van pótingatlan bevonására, mint kiegészítő fedezet. A kiegészítő fedezetre vonatozóan ugyanazok a követelmények, mint az elsődleges fedezeté. Itt is van egy minimális forgalmi érték, amely alatt az ingatlan nem vonható be a lakáshitelbe fedezeteként.

Gyakori eset, hogy az ügyfél a szülei vidéki házát vagy lakását ajánlja fel fedezetként, és az értékbecslés után derül ki, hogy jellemzően jóval alacsonyabb az ára, mint Budapesten.

 

Ha nincs annyi ideje, hogy személyesen végigjárja a pénzintézeteket, és lakáshitel ajánlatokat kérjen tőlük, akkor használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Az online hiteligénylés előnye, hogy gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen. Amit még fontos tudni, hogy az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár.

 


hirdetés


 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...