Mikor szükséges „kettős, vagy többes fedezet”?

  2017. június 13.

Ha jelzáloghitelre van szüksége, a banknak fel kell ajánlania cserébe valamiféle fedezetet. Ami nem jelent mást, mint egy olyan értéktárgyat, amit a hitelfelvevő ajánl fel a hitelnyújtónak, arra az esetre, ha valamilyen okból kifolyólag, nem képes fizetni a hitelt. A jelzáloghitelek esetében, a hitelintézet, magát az ingatlant jelöli meg fedezetként, amire jelzálogjogot jegyeztet be. Vagyis ez annyit jelent, hogy a pénzintézetnek jogában áll birtokba venni, majd értékesíteni az ingatlant, és ebből finanszírozni a fennálló tartozást, ha a hitelfelvevő, a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségének nem tesz eleget. Így biztosítják be magukat a bankok, hogy akkor se veszítsék el pénzüket, ha hitelfelvevő esetleg nem tudja visszafizetni a felvett hitelt, a szerződési feltételek szerint. De mi történik, ha a fedezetül felajánlott ingatlan értéke nem elegendő a felvenni kívánt hitelösszeghez? Mikor szükséges „kettős, vagy többes fedezet”?

 

Természetesen a pénzintézetek körültekintően megvizsgálják a fedezetül felajánlott ingatlant. Szigorú banki követelmények vonatkoznak erre. Nem mindegy, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, milyen típusú, mekkora, stb. A bank saját értékbecslői mérik fel az ingatlan állapotát, majd állapítják meg forgalmi értékét. Ezt követően a bank fogja eldönteni, hogy elegendő-e a felvenni kívánt hitel fedezetéül a felajánlott ingatlan.


hirdetés

 

Mikor szükséges „kettős, vagy többes fedezet”?

Ha a hitelnyújtó azt állapítja meg, hogy a kölcsönbe bevonni szándékozott ingatlan forgalmi értéke nem megfelelő a hitel felvételéhez, akkor se keseredjen el, erre az esetre is van megoldás. Ami nem más, mint további ingatlanok bevonása a hitelbe pótfedezetként, vagyis kiegészítő fedezetként. Hitelintézetenként változó, hogy maximálisan hány ingatlan vonható be fedezetként a kölcsönbe. Ha több ingatlan kerül bevonásra a fedezetbe, általában az ingatlanokra egyetemleges jelzálogjog kerül bejegyzésre, és mindegyik ingatlanra vagyonbiztosítást kell kötni.

 

A hitelintézeteknek az egy, vagy esetleg a több ingatlan bevonása jelenti a legnagyobb biztonságot, arra az esetre, ha a hitelfelvevő nem fizetné a hitelt a szerződésben megállapodottak szerint. Ennek oka az, hogy ha esetleg végrehajtásra kerül a sor, a pótfedezetül felajánlott ingatlanok tulajdonosai, valószínűleg mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a felvett hitelt visszafizessék, mert ha erre nem kerül sor, az ingatlanok a hitelintézet tulajdonába kerülnek.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...