Miért érdemes most kiváltania hitelét?

  2020. január 27.

Sokan vettek fel hitelt az elmúlt években céljaik megvalósítása érdekében. Azóta viszont csökkentek a hitelkamatok, ezért a régebbi, kevésbé jó kamatozású kölcsönöket érdemes újra cserélni. Számos kedvező konstrukcióból válogathat, bármilyen típusú kölcsönről is legyen szó. De miért érdemes most kiváltania hitelét? Cikkünkből kiderül!

 

Hitelkiváltáskor az egyik hitelintézetnél levő adósságot (ami lehet egy, vagy akár több hitel is), egy másik hitelintézet rendezi. Innentől megszűnik az adós hitelviszonya a régi banknál, és az új pénzintézettel szemben lesznek kötelezettségei. Szabadfelhasználású kölcsönök esetében hitelkiváltáskor a kiváltandó hitel összegén felül is vehet fel pénzt, viszont a lakáscélú hitelek kiváltása esetén, lakáshitel konstrukcióban (alacsonyabb átlagosan 1% kamattal legalább) csak annyi pénzt kaphat, amekkora a fennálló tartozása. A felvehető hitel kondícióit az igazolt jövedelem, az ingatlan értéke, és a teljes fennálló hiteltartozás határozza meg. A hitelkiváltás feltételei sokban hasonlítanak a többi kölcsön felvételéhez, azért mégis van néhány sajátossága.

 

Az érintettek tisztában vannak vele, hogy a hitelkamatok soha nem voltak még ilyen alacsonyak, mint napjainkban. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évek kamatesésének köszönhetően most sokkal előnyösebben lehet bankhitelt igényelni, mint 3-4 éve. Vagyis akinek 3-4 éves a hitele és azt fizeti vissza éppen, az sokkal többet fizet, mint aki most kezdi egy hitel törlesztését. És valószínűleg annál is többet fizet, mint aki pár év múlva vesz fel kölcsönt, mert a kamatemelés nem várat sokat magára, előbb utóbb a pénzügyi folyamatok felhúzzák a THM-eket. Jelenleg tehát akár többmilliós nyeresége is lehet egy hitelen, ha jól vált.

Akik régen rövidebb kamatperiódusú, például 6 hónapig fix konstrukciót választottak, mindenképpen érdemes kiszámíthatóbb, 5, 10 évre fixált, vagy éppen végig fix kölcsönre váltaniuk. Nemhogy ugyanolyan törlesztővel kell számolniuk a váltást követően, de még le is csökkenhet például a futamidő. A legtöbbet az eredetileg 5 vagy 10 éves kamatperiódusú változatokra szerződött ügyfelek nyerhetnek.

 

Mielőtt kiváltja hitelét mindenképpen számolja át, hogy megéri-e, ugyanis a hitelkiváltásnak is vannak díjai, költségei, ami nem más, mint az előtörlesztés és a szerződésmódosítás díja. Ha úgy érzi, hogy egyedül nem boldogulna ezzel, érdemes egy szakértő segítségét kérni. A hitelkiváltás végtörlesztésnek minősül, ezért nagyon fontos, hogy milyen feltételek vonatkoznak a végtörlesztésre. A legtöbb banknál a kölcsön felvételétől számított 5 éven belüli hitelkiváltáskor nem keveset fizethet ezért a lépésért.

Számos bank csalogatja az embereket úgy magához, hogy mindenféle akciós konstrukciót kínál leendő ügyfeleinek. Arra is figyelni kell, hogy a hitelt valamilyen akció keretén belül vette-e fel korábban, mert ha igen, és a bank néhány induló költséget elengedett, azt hitelkiváltáskor vissza kell fizetnie az adott hitelintézetnek utólag.

Akkor sem érdemes belevágni a hitelkiváltásba, ha nemsokára előtörlesztéssel lezárná a törlesztési időszakot, vagy ha lejár a futamidő. Viszont ha mindezek nem állnak fenn, érdemes időt szánni a legjobb lehetőség megkeresésére az aktuális piaci ajánlatok között.

 

A Hitelmax hitelkalkulátora segít a legkedvezőbb kölcsön kiválasztásában. Ha nem akarja idejét azzal húzni, hogy bankról bankra jár, és hallgatja a személyi kölcsön ajánlatokat, igényeljen hitelt online. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jóváhagyta-e a pénzintézet hitelét, mint személyesen. A rendszer egyenesen a bank előbírálati vagy bírálati részlegéhez adja le igénylését, így akár pár óra alatt megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...