Kaphat-e lakáshitelt családon belüli ingatlaneladáskor?

  2019. május 08.

Ingatlanvásárláskor előfordulhat, hogy családtagok adják-veszik egymást között az ingatlant. Fontos kérdés, hogy kaphat-e lakáshitelt családon belüli ingatlaneladáskor? Ez alapvetően nem akadálya a lakáshitel felvételének. Az effajta ingatlanvásárlásnak több oka is lehet. Egyik leggyakoribb ok, hogy többen örökölnek egy ingatlant, egyikük pedig szeretné kivásárolni a többieket. A másik gyakori ok a válás, ilyenkor pedig előfordulhat, a közös ingatlant eredetileg hitelből vásárolta a pár, így mindketten adóstársak.

 

Lakáshitel felvételének általános feltételei:

Személyi feltételek

 • 18. életév betöltése
 • legalább minimálbér igazolása
 • cselekvőképesség
 • életbiztosítás (bizonyos kor felett, vagy ha egyedül veszi fel a hitelt)

 

Ingatlan fedezet feltételei 

 • tulajdoni lap
 • megfelelő érték
 • az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel
 • az ingatlan aktuális állapota feleljen meg a tulajdoni lapon bejelentettnek
 • nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás
 • önállóan forgalomképes
 • feleljen meg a banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek
 • tehermentesség, vagy elfogadható teher

 

A legtöbb bank ad jelzáloghitelt akkor is, ha a vevő és az eladó közeli hozzátartozói egymásnak. A hitelt adó intézmény viszont ilyenkor kíváncsi a tranzakció okára. Ez azért van, mert a bank ki akarja szűrni a látszólagos adásvételt, vagyis, hogy a család így akar pénzhez jutni. Ha csak erről lenne szó, érdemesebb inkább szabad felhasználású jelzáloghitelt felvenni, mert azzal a tulajdonjog megbolygatása nélkül vehető fel a kölcsön. A különbség csak annyi, hogy ilyenkor kevesebb banki ajánlatból választhat, illetve a kamata magasabb a lakáshitelénél.

 

A bankok minden esetben tájékozódnak a tranzakció okáról. Van olyan pénzintézet, amelyik feltételekkel ad csak hitelt. Például csak a tulajdonostársak kivásárlását hitelezi meg, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy a vevőnek tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a lakásban. Gyakori kitétel az is, hogy az ingatlanon ne legyen hitel vagy egyéb teher. Van olyan hitelintézet is, amelyiknek kikötése, hogy a kivásárolt tulajdonos az adásvételt követően nem lakhat az ingatlanban.

Családon belüli adásvételnél megtehetik a felek, hogy a forgalmi értéknél alacsonyabb árban állapodnak meg. Ez a lakáshitelhez jutást nem akadályozza. Viszont van olyan bank, amelyik ebben az esetben előírja, hogy az adásvételi szerződés tartalmazza, hogy az eladó utólag nem áll elő emiatt követeléssel.


hirdetés

 

A párkapcsolat felbomlása szintén gyakori oka a családon belüli adásvételnek. Élettársak esetében előfordul, hogy a kapcsolat felbomlása után, a közösen hitelből vásárolt lakásból egyikük megvásárolná a másik tulajdonrészét, részben vagy egészben hitelből. Ekkor mindketten adóstársak, vagyis hitelkiváltásra is szükség lesz, az újonnan felvett lakáshitelt pedig már csak az egyik fél igényli.

Családon belüli tranzakciók esetén eleshet bizonyos kedvezményektől. Ilyen például a piacinál kedvezőbb feltételű, legfeljebb fix 3%-os kamatú CSOK, ugyanis itt kizáró ok a családon belüli adásvétel.

 

A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet lát a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...