Pénzügyi tippek ingatlanvásárláshoz

  2019. február 22.

A magas ingatlanárak ellenére sokan vásárolnak lakást. Ingatlanvásárlás előtt érdemes alaposan átgondolni, minden apró részletet. Összegyűjtöttünk néhány pénzügyi tippet ingatlanvásárláshoz, mely hasznára lehet. A Hitelmax lakáshitel kalkulátora segítségével megnézheti a legjobb ajánlatokat oldalunkon, így nem kell fáradtságos munkával végigjárnia a bankfiókokat egy lakáshitel feltételekor. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen.

 

Pénzügyi tippek ingatlanvásárláshoz

Teherbíró képesség

Egy hitelből történő ingatlanvásárlással akár 10-20 évre elkötelezheti magát a bank felé. Fontos, hogy mennyi önrésszel rendelkezik; jövedelme alapján mekkora hiteltörlesztőt tud fizetni; van-e vésztartaléka arra az esetre, ha pénzügyi nehézségei akadnak; milyen értékű ingatlant tud megvásárolni.

A felvehető hitelösszeg nagysága függ:

  • Fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékétől: A bankok maximum az ingatlan forgalmi értékének 80%-áig hitelezhetnek, vagyis 20% önrész szükséges. A maximális hitelfedezeti mutató függ attól is, hogy hol helyezkedik el az ingatlan.
  • Igazolható jövedelem nagyságától: Az MNB adósságfék korlátja leírja, hogy az igazolt jövedelemhez képest mekkora lehet a hiteltörlesztők összege. A JTM szabály szerint a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

 


hirdetés

A fent említett szabályon túl, nem árt, ha Ön is kiszámolja, hogy mekkora az az összeg, amit havonta biztonsággal tud törlesztőre fordítani. Szakértők szerint nem érdemes a jövedelem maximális kihasználhatóságáig elmenni, jobb az óvatosság, és a havi bevételnek csak a 30-40%-át hitelre fordítani.

Fontos, hogy legyen vésztartaléka. Egy váratlan esemény könnyen megbillentheti a családi költségvetést. Az optimális az, ha legalább 6 havi megélhetést biztosító vésztartalékot képez, amihez rövid idő alatt hozzáférhet szükség esetén.

 

Ingatlanválasztás

Ha ingatlant szeretne vásárolni, jobb, ha minél előbb megteszi, mert a lakásárak folyamatosan nőnek. Minél tovább halogatja a vásárlást, annál többet kell majd fizetnie egy ugyanolyan paraméterű ingatlanért. Az áremelkedés mértéke településenként eltérő, sőt vannak területek, ahol akár csökkenésre is lehet számítani a jövőben, de nem ez lesz a jellemző.

Lassulhat az áremelkedés Budapest legfelkapottabb részein, mert ott már olyan drágák a lakások, hogy akár árcsökkenés is bekövetkezhet. A vidéki nagyvárosok ingatlanárai sokat drágultak az elmúlt években, de a fővároshoz képest még mindig alacsonyabbak a négyzetméterárak, így sajnos van tér az áremelkedésre. Amennyiben mindenképp Budapesten szeretne letelepedni javasoljuk, hogy ne csak a felkapott területeken nézzen körül.

Budapesten belül népszerű és viszonylag olcsónak számít Csepel, Kőbánya és a XVI. kerület. Többen választják kompromisszumos megoldásként a környező városokat, így kiköltöznek Vácra, Dunakeszire, Délegyházára, Érdre. Sok esetben egy budapesti panellakás áráért egyes településeken akár újépítésű családi ház, sorházi lakás is kapható.

 

Kamatemelkedés

Valószínű, hogy a hitelkamatok nem sokáig maradnak a jelenlegi alacsony szinten, ezt pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni egy lakáshitel esetében, melynek futamideje igencsak hosszú. Ha ingatlant vásárol, akkor ne a legolcsóbb, 3 havonta vagy évente változó kamatú hitelkonstrukciók közül válasszon, hanem a hosszabb kamatperiódusú, a kamatemelkedésnek jobban ellenálló hiteleket hasonlítsd össze. Az 5, 10 vagy 15 évig fix hiteleknél a kamatok nem nőhetnek a kamatperiódus alatt.

Ha teljesen biztonságra vágyik, akkor olyan kölcsönt válasszon, amelynek az egész futamidő alatt fix a kamata. Fontos tudni, hogy minél tovább rögzített a kamat, annál magasabb lesz a havi törlesztő. Ez az ára a kockázatmentességnek.

 

Hitelválasztás

Nagyon sok pénzt megtakaríthat, ha alaposan körülnéz a hitelkínálati piacon az ingatlanvásárlás előtt. Nem érdemes az első ajánlatra igen mondani. A másik hiba, amibe sokan beleesnek, hogy szét sem néznek a piacon, és számlavezető bankjuk hitelajánlatára rábólintanak. Ezzel akár milliókat is bukhat.

 

Családi kedvezmények

Ha családalapítást is tervez nem csak ingatlanvásárlást, érdemes a kettőt összehozni. Eddig is számos kedvezmény született a gyermekvállalással egybekötött ingatlanvásárlással. Ezek a kedvezmények folyamatosan bővülnek, és ami a legfontosabb egyre kedvezőbbek. Nemrég láttak napvilágot a legutóbbi fontos változások a családtámogatásokban.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...