Jövőre változások várhatóak a lakáshitelek szabályozásában!

  2018. június 13.

Sokan vesznek fel lakáshitelt, hogy meg tudják vásárolni álmaik otthonát. Mivel az ingatlan továbbra is jó befektetésnek tűnik, ezzel a céllal is rengetegen vesznek lakást, amihez általában szintén hitel szükséges. Egy lakáshitel kiválasztása előtt érdemes alaposan körülnézni a bankpiacon, és a legkedvezőbb bankot és hitelkonstrukciót kiválasztani. Érdeklődhet személyesen, végigjárva a bankfiókokat, de tájékozódhat oldalunkon is kalkulátorunk segítségével, ahol kedvére válogathat banki partnereink akciós hitelajánlatai között. Egyes bankok még kamatkedvezményt is adhatnak, az amúgy is alacsony lakáshitel kamatok mellé, online igénylés esetén. Egy lakáshitellel akár 20-30 évre is elkötelezi magát, így mindenképpen alaposan át kell gondolni a hitelfelvételt. Ha úgy érzi egyedül nem boldogul, kérje szakember segítségét.

 

A lakáshitel kamatok igen alacsonyak napjainkban, ami hitelfelvételre ösztönzi a lakásvásárlókat. A lakáshitelt felvevők többsége ma már inkább a fix kamatozású hitelek mellett dönt, mert egy kamatemelkedés esetén is biztonságot nyújt. Nem véletlen, hogy az MNB is inkább a fix kamatozású hiteleket támogatja. A nagy kérdés, hogy a jövőben is ilyen népszerűek maradnak-e a lakáshitelek, ugyanis 2019 januárjától megváltozhat a szabályozás a lakáshiteleknél. A változás lényege, hogy mérsékeljék a kockázatot, biztonságosabb legyen a hitelfelvétel. Feltételezések szerint a jegybank a lakáshitelezés szabályozásán belül a jövedelemarányos törlesztőrészletet (JTM) fogja megváltoztatni.

 

A törlesztőrészlet meghatározása eddig is nagyon fontos volt egy lakáshitelnél. Egyrészt, hogy a bank mekkora törlesztőt állapít meg, másrészt pedig, hogy Önnek mekkora törlesztőrészlet fér bele a havi kiadásaiba. Mérlegelnie kell pénzköltési szokásait, esetleg újra kell gondolni azokat, hogy biztosan fizetni tudja hitele törlesztését. Nem árt némi tartalékot képezni, amiből pénzkiesés esetén is fizetni tudja a törlesztőt, ilyen esetekben nyújthat megoldást a hitelfedezeti biztosítás.

 

Lakáshitelek esetében a bankok az annuitásos törlesztőt teszik elérhetővé, ami annyit jelent, hogy a futamidő végéig ugyanakkora a törlesztőrészlet. Így ezzel az összeggel pontosan kalkulálhat míg le nem jár lakáshitele. Az annuitásos konstrukciónál az első időszakban a törlesztés nagyobb része a kamatokra megy, ugyanakkor ezután egyre nagyobb mértékben kezd csökkenni a fennálló tartozás, tehát nő a tőketörlesztés aránya.

 

Jelenlegi szabályozás a jövedelemre vonatkozóan

Jelenleg a szabályozás szerint, lakáshiteleknél 400 ezer forintos jövedelem alatt a törlesztő maximum a jövedelem 50%-a lehet, míg 400 ezer forintos jövedelem felett a törlesztő a jövedelem 60%-a lehet. A gyakorlatban ennél szigorúbbak a bankok, általában a jövedelem 35-40%-áig engedik elmenni a hiteltörlesztést.

 

Feltételezhető változás

Értesülések szerint, 2019 januárjától változhat meg a rendszer. Az 5 éves és az alatti kamatperiódust választó ügyfeleknél szigorodna a szabályozás, az 50% helyett a törlesztő a jövedelem 25-30%-a lehet. Hivatalos bejelentés még nem érkezett a jegybanktól. A változás célja, hogy az embereket a kiszámíthatóbb hosszú kamatperiódusú lakáshitelek irányába terelje.

Feltételezések szerint az 50%-os limitet a jegybank az 1-3 éves kamatperiódusnál leviszi 25%-ra, míg az 5 éves kamatperiódusnál 35%-ot határoz meg. Ennek következménye, hogy a jelenlegi helyzethez képest a felvehető maximális hitelösszeg csökken, ha a hitelfelvevő ugyanannál a kamatperiódusnál marad. Fontos megjegyezni, hogy más kamatrögzítésű hitelt is lehet választani.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...