Emelkedhetnek a lakáshitel kamatok!

  2018. május 30.

Az elmúlt években sokan vágtak bele az ingatlanvásárlásba, aminek legfőbb oka az alacsony lakáshitel kamat volt. Sok helyen olvashattuk, hogy érdemes ingatlant vásárolni, mert soha ilyen alacsonyak még nem voltak a lakáshitel kamatok, mint az elmúlt években. A lakásárak ugyan magasak, de még így is megérte ingatlanba fektetni a pénzt. A nagy kérdés csak az, hogy a tartósan alacsony lakáshitel kamatok meddig bírják? Ugyanis már felreppentek a hírek, melyek szerint emelkedhetnek a kamatok. Ennek több oka is lehet, utánajártuk.

 

Olasz belpolitikai válság

Már az euró is megérzi az olasz belpolitikai válságot! Mélypontra esett az euró dollárhoz viszonyított árfolyama, miután az olasz állampapírok piacán intenzív eladási hullám kezdődött, és arra késztette a befektetőket, hogy szabaduljanak a közös európai fizetőeszköztől. Olaszországban, az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságában egyre mélyül a belpolitikai válság, a kétéves olasz államkötvények hozama nagyot zuhant.

Az olasz államfő felkérte Carlo Cottarellit, a Nemzetközi Valutaalap volt magas rangú tisztségviselőjét, hogy állítson fel szakértői kormányt, és az előrehozott parlamenti választásokat szervezze meg a költségvetés elfogadása mellett.

Elemzők attól félnek, hogy egy kiélezett választási kampány egy velejéig euroszkeptikus kormányt eredményezhet.

 

Forint gyengülése

Bizonyos értelemben a forint gyengülése mindennapjainkat nem befolyásolja nagy mértékben, viszont kisebb dolgokban érezhető lehet. Mióta Magyarországon megszűntek a deviza alapú lakáshitelek, az árfolyamkülönbség nem jelenthet problémát. Ami gondot okozhat az a hitelek kamatainak megváltozása. Ez ellen mindenki tud tenni, mégpedig úgy, hogy hitelfelvételkor a változó kamatozású hitel helyett, a fix kamatozású kölcsön mellett dönt. Ez a választás Önön múlik.

A változó kamatozású hitel elsőre olcsóbbnak tűnhet, viszont számolni kell azzal, hogy egy esetleges kamatemelkedés következtében a törlesztő is megemelkedik. Erre előre fel kell készülni, ki kell számolni, hogy az emelkedett törlesztőrészlet is bele fog-e férni a családi költségvetésbe. Mivel előre nem lehet tudni, hogy várható-e emelkedés, csak annyit lehet tenni, hogy egy körülbelüli nagyobb összeggel számol.

A változó kamatozású hitelekkel szemben, a fix kamatozású hitelek kiszámíthatóbbak, ezért valamivel drágábbak is. Mint a nevében is benne van, a kamata fix egy bizonyos kamatperiódusig. Fontos tudni, hogy minél hosszabb időre van rögzítve a kamat, annál nagyobb biztonságban van. Az egy év alatti kamatperiódus kimondottan kockázatos lehet hosszabb távon. A fix hiteleknél általában legalább 3 évre rögzített a kamat, tehát ha van is a hozamokban emelkedés, az 3 évig nem látszódhat. Hosszabb kamatperiódust érdemes választani 5-10 évest. Igaz, hogy kicsit drágább, de a törlesztésünknél a kamat nem fog emelkedni. Átlagosan 1% kamatemelkedés 5000 Ft törlesztő növekedést eredményez. A kamatperiódus lejártakor a bank is felülvizsgálja a kamatot, és ha az emelkedett, emelni fog a kamaton és így a törlesztőn is.

 

Hozamok emelkedése

Idén a hozamok az állampapírpiacon 0,16-1,25%-kal emelkedtek meg. A rövid hozamok alig, viszont a hosszabbak, sokkal nagyobb mértékben emelkedtek. A hosszabb hozamok jentik a fix kamatozású hitelek alapját, a rövid hozamok pedig a változó kamatozású hitelek alapját. Így ezzel az emelkedéssel aránytalanul nagy a különbség a két hozam között. Valószínű ez a különbség 5-10 évig nem fog fennmaradni, vagyis feltehetően a rövid hozamok is emelkedni fognak, így a változó kamatozású hitelek kamatai is.

Napjainkban a lakáshitelek nagy részét már fix kamattal veszik fel, mert kiszámítható. Nem véletlen, hogy az MNB is a fix kamatozású hiteleket támogatja. A legnépszerűbbek a 3-5 éves kamatperiódusú lakáshitelek, pedig a 10 éves lenne a legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb.

 

Logikusan a hozamok emelkedése a kamatok drágulását eredményezte volna, a legjobb banki kamatok azonban mégsem emelkedtek. Ez úgy lehetséges, hogy a bankok inkább nem emeltek a kamat mértékén, és a kamatfelárukból vettek vissza. Ebből a szempontból is a legjobb választás egy 10 évre rögzített hitel, ahol a kamatfelár a legjobb kondíciójú hitelnél kevesebb, mint 2%.

Kérdés, hogy a bankok meddig bírják a hozamemelkedést anélkül, hogy kamatot emelnének. Ha teheti, minél előbb vásároljon lakást, mert nem lehet kiszámítani, mit hoz a jövő. Akár fel is gyorsulhat ez a folyamat, és megemelkedhetnek a kamatok. A lakáshitel felvételéhez használja a Hitelmax online hitelkalkulátorát. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. Több bank kedvező ajánlatát találja egy helyen.

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...