Amit ingatlanvásárlás előtt mindenképpen tudni kell!

  2018. május 28.

Egyre többen vásárolnak ingatlant, ennek oka lehet az alacsony lakáshitel kamat, illetve a családalapítók körében igen népszerű CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény). Mielőtt belevág egy lakás megvásárlásába, érdemes tájékozódni a hitelek, illetve különböző kedvezmények, támogatások terén, mert azokkal, akár milliókat is spórolhat. Egy jól megválasztott lakáshitel nem lehet ráfizetés. Amit ingatlanvásárlás előtt mindenképpen tudni kell, például a lakáshitelről, hogy csak és kizárólag lakáscélra lehet felhasználni, ingatlan fedezet szükséges hozzá, vagyis jelzáloghitel.

 

Jelenleg a lakáshitelek kamata igen kedvező, a legalacsonyabb kamatokkal rendelkezik az össze hiteltípus közül. A leghosszabb futamidőre felvehető hitel, akár 20-35 évre is, így nagyon át kell gondolni felvételét, mert hosszú időre elkötelezi magát. Hogy megtalálja a legjobb hitelajánlatot, használja a Hitelmax lakáshitel hitelkalkulátorát, ahol több bank ajánlata közül választhat. Számtalanállami állami kedvezmény vehető igénybe egy lakáshitelhez. A legnépszerűbb ilyen kedvezmény a CSOK. A támogatást kizárólag lakáscélra lehet igénybe venni, a kedvezmény mértékét az igénybevételtől, illetve gyermekszámtól teszi függővé a kormány.

 

Mint már említettük, egy lakáshitellel hosszú időre elkötelezi magát, így nem lehet elkapkodni egy ingatlanvásárlást. Az első és legfontosabb dolog, hogy mennyi pénze van a lakás megvásárlására. Az ingatlan vételárának legalább 20%-át be kell tenni önerőként a hitelbe, de bankok általában ennél többet kérnek. Az önerőt többféle forrásból is elő lehet teremteni. Ha erre idejében gondol, egy lakástakarék (LTP) is kiváló megoldás lehet. A hitelintézetek megvizsgálják ezen felül a jövedelmedet is. A szabályok értelmében a jövedelem maximum 50%-ig terhelhető hiteltörlesztéssel 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölött pedig 60%-ig. A hitelintézetek viszont általában ennél szigorúbbak veszik ezt, és a jövedelem 30-40%-a lehet a hiteltörlesztés. Az viszont általános szabály, hogy erősebb pénzügyi háttérrel kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz lehet jutni.

 

Egy ingatlan kiválasztása komoly döntés, jól meg kell fontolni. Ebben segítségére lehetnek különböző keresőoldalak is, illetve ingatlanközvetítők is. Velük azonban nem árt vigyázni, mert a tipikus ingatlanos trükkökkel könnyen becsaphatják az embert, egy számukra kedvező eladás miatt. Persze nem általánosítunk, nem minden ingatlanközvetítő ilyen, de nem árt az óvatosság.

 

Az ingatlanárak az egekbe szöktek, kevesen tudnak megfizetni egy olyan lakást, amilyet valójában szeretnének, így gyakran előfordul, hogy kompromisszumot kell kötni vagy a lakás méretét illetően, vagy az elhelyezkedését illetően. A legdrágább négyzetméterárakkal Budapest belvárosi kerületeiben találkozhatunk. Ingatlanvásárláskor nem csak a vételárra kell koncentrálni, hanem az egyéb felmerülő költségekre (illeték díja, értékbecslő díja, közjegyzői díj, ügyvédi díj, utalás díja, stb.) is, ami akár több 100 ezer forintra is rúghat, illetve egy esetleges felújításra is, valamint az ingatlan körüli hosszú távú kiadásokra is. Gondolunk itt a lakás fenntartására, vagyis a rezsijére. Egy lakás rezsijének legnagyobb részét a fűtés teszi ki, ezért nagyon fontos, hogy milyen típusú fűtés van az ingatlanban. Napjainkban már csak energetikai tanúsítvány birtokában lehet eladni egy ingatlant. Ebből azonnal kiderül, hogy az ingatlan milyen tulajdonságokkal bír és, hogy a jövőben milyen kiadásokkal kell még számolni. Például egy használt lakásnál előfordulhat, hogy a társasház szigetelése még visszavan, aminek szintén költsége lesz.

 

Egy felújításra szoruló ingatlanhoz olcsóbban is hozzá lehet jutni, ami lehet egyben előny is, illetve hátrány is. Előnye az árban, illetve abban mutatkozik meg, hogy saját ízlésére formálhatja, alakíthatja, viszont akkor a költségekbe ezt is bele kell számolni. Ha például a fűtésrendszert kell korszerűsíteni, vagy nyílászárókat cserélni, esetleg szigetelni, vagy vezetékeket cserélni, az nem olcsó mulatság, több millió forintba is belekerülhet. Nem árt egy szakember jelenléte, aki észreveszi a lakás rejtett hibáit is, ami esetleg egy laikus szemlélőnek nem tűnne fel. Akár több tucat ingatlant is nézzen meg, mielőtt kiválasztja otthonát. A legjobb, ha nem egyedül megy ingatlannézőbe, hanem több szem, többet lát alapon családját, barátait is magával viszi, vagy ha megoldható egy ingatlanpiacon járatos személyt is.

 

Ha új építésű lakásban gondolkodik, ami biztos, hogy a négyzetméterár magasabb lesz. Legyen nagyon óvatos, sajnos sok rosszul végződött esettel lehet találkozni, egyre több az olyan ingatlanfejlesztés, ami jelentős késéssel készül el, vagy átadásra sem kerül, vagy többszöri eladásra.

Fontos egy jó ügyvéd, akár új építésű, akár használt ingatlanban gondolkodik, aki a papírokat át tudja nézni. Sok terhet le tud venni a válláról. Segíteni tud az eladóval való megegyezésben, illetve valószínűleg ismeri azokat a trükköket, amivel az eladó a vásárlót nehéz helyzetbe hozhatja. Az ügyvédi díj általában a vételár 0,5-1%-a, ami a vásárlót terheli, de még így is megéri, minthogy egy nagyobb anyagi kár érje.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...