A lakástakarék segíthet a lakáshitel csökkentésében!

  2018. június 20.

Nagyon elszálltak a lakásárak manapság, kétszer is meggondolja az ember, hogy belevágjon-e az ingatlanvásárlásba. A budapesti átlag négyzetméterárak lassan 600 ezer forint fölé emelkednek, a vidéki városokban pedig 250-300 ezer forint körül mozognak. Ilyen árak mellett óvatosan vesznek fel lakáshitelt az emberek, az alacsony lakáshitel kamatok ellenére is. Próbálnak kihasználni minden lehetőséget, amivel csökkenteni tudják egy ingatlan árát, ezért sokan élnek a különböző állami támogatásokkal. Cikkünkben most azt nézzük meg, hogy a lakástakarék, hogyan segíthet a vételár csökkentésében. A lakástakarék az egyik legkedveltebb az állami támogatások közül.

 

A lakástakarék (LTP) legfőbb tulajdonságai:

 • vissza nem térítendő 30%-os állami támogatás jár hozzá, ami nem lehet több évi 72 ezer forintnál
 • hozama akár 10% feletti és kockázatmentes
 • a támogatási összeg megtöbbszörözhető
 • kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel is felvehető mellé
 • a szerződési feltételek rugalmasak, a szerződés módosítható
 • a lakáscélon belül, széles körű a felhasználása
 • a futamidő 4, 5, 6, 8, 10 év lehet
 • akár ingyenesen előtörleszthető
 • a bankok önerőként is beszámítják
 • különböző akciók keretein belül a számlanyitási díjat elengedik
 • a befizetett betéti összegre és azok kamataira az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) 100 ezer euróig védelmet nyújt
 • a lakástakarék megtakarítás örökölhető

 

A lakástakarék megtakarítás, mint a nevében is benne van lakáscélra használható fel, legyen az lakáshitel, vagy pénzügyi lízing. Az LTP beleforgatható a lakáscélú hitelekbe (vásárlás, építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés), vagy azok kiváltására is használható. Egy szabad felhasználású jelzáloghitel mögött hiába áll ingatlanfedezet, az nem lakáscélú hitelnek minősül, így a lakástakarékot abba nem lehet beletörleszteni. A bankok általában az egyszer kiváltott hitelnél elfogadják a betörlesztést, azonban a többször kiváltott lakáshitelnél már nem biztos.

 

Azzal mindenki tisztában van, hogy mikor fog lejárni a lakástakarék szerződése, így előre tud vele tervezni. Ez fontos, hiszen egy előtörlesztés nem egyik napról a másikra történik. Az előtörlesztést jelezni kell a lakástakarék felé, illetve a bank felé is. Szükség van a banki hitelszerződésre, és a tartozásigazolásra a hitelintézettől. Ez utóbbinak a formai, illetve tartalmi követelményeit a lakástakarék előírhatja, ezért érdemes előre tájékozódni. A banktól bekért igazolásnak akár 30 napos átfutási ideje is lehet. Miután a dokumentum el lett juttatva a lakástakaréknak, és azt el is fogadták, onnantól számítva néhány hét lesz, mire kiutalja a pénzt.

 


hirdetés

A hiteleknél elő- és végtörlesztés esetében díjat kell fizetni. Ezt jogszabály határozza meg, lakáshitel esetében a felszámolható díj maximum 2% lehet a visszafizetett összegre vetítve. A bankok általában 1,5-2%-os előtörlesztési díjat számolnak fel. A fogyasztóbarát lakáshitelek esetében az előtörlesztés a lakástakarékból ingyenes.

 

Az is egy megoldás lehet, hogy a lakáshitel mellé több lakástakarék szerződést köt, amelyeken közeli hozzátartozóit jelöli meg kedvezményezettként. Arra kell figyelni, hogy egy személy csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet. Ebben az esetben a rokon felajánlhatja az Ön részére a megtakarítást, így az állami támogatás megtöbbszörözhető, és a teljes megtakarított összeg a hitelbe forgatható. Ahány szerződés van, annyival több pénz forgatható a hitelbe, így annyival kevesebb lesz a hitelösszeg.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...