Mire számíthatnak az ingatlanvásárlók 2018-ban?

  2018. május 31.

Sokan vágnak bele az ingatlanvásárlásba, a magas árak ellenére is. Magyarországon az ingatlanárak ötödik éve folyamatosan nőnek. A lakáshitel kamatok ugyan alacsonyak, viszont a magas lakásárak nagyobb összegű hitel felvételére kényszerítik a vásárlókat. Sokaknak ez sem jelent akadályt, amit az is bizonyít, hogy az építkezési kedv és az új beruházások rekordokat döntenek. A tavalyi év az ingatlanpiac éve volt, amely megmutatkozik az építkezések számában és az ingatlanárak emelkedésében is. Az újépítésű lakások is egyre népszerűbbé váltak, ennek következményeképpen Budapesten és környékén 6, vidéken 3% körüli áremelkedésre lehet számítani.

 

Az ingatlanok iránti kereslet megnövekedése nagy szerepet kapott a fellendülésben, illetve egyéb tényezők is kedvezően hatottak a piacra. A vásárlási kedvet növelte a CSOK felhasználási lehetőségeinek bővítése, a kedvező hitelkamat, a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése, illetve a fix kamatozású lakáshitelek elterjedése. Az építkezések számának növekedésében közrejátszottak azok az engedmények, melyek a beruházóknak kedveztek. Ilyenek voltak például az egyszerű bejelentés, az ÁFA visszaigénylés és a kedvezményes 5%-os áfakulcs.

 


hirdetés

Ami a négyzetméterárakat illeti, az átlag lassan 600 ezer forint fölé emelkedik. Egy kedveltebb budai régióban régebben 400 ezer forintos négyzetméteráron is lehettet vásárolni 50-60 négyzetméteres ingatlant, viszont ez ma már a milliós nagyságrendet is elérheti. A beljebb lévő pesti kerületekben is hasonló a helyzet, az átlag négyzetméterár 600 ezer forint fölé kezd emelkedni. Ez pár évvel ezelőtt 300-400 ezer forint környékén volt.

 

Az ingatlanvásárlás még mindig jó befektetésnek ígérkezik. 2018-ban is sok a befektetési célú lakásvásárlás, de a magas ingatlanárak miatt a magánbefektetők aránya valószínűleg nem fog növekedni a magas hozam ellenére sem. Hosszú távú bérbeadásnál a megtérülés szempontjából azok a kerületek és városok a legvonzóbbak, ahol magas albérleti díjak és értéknövekedés mellett lehet kedvező áron lakást venni. Ilyen Budapesten többek között az V., VI., VII., VIII. és IX. kerület, míg vidéken Debrecen, Kecskemét és Sopron mellett Szolnok és Tatabánya is versenyképes lehet a hozama a lakásbefektetőknek.

 

Az elkövetkező 2-3 évben akár 20–50%-os bérnövekedésre is lehet számítani, hiszen a munkaerőpiac fejlődéséhez több fizetés kell. Vagyis az embereknek több pénze lesz, hitelképesebbé válnak, és többen tudnak ingatlant vásárolni.

 

A lakásvásárlókat 4 csoportra lehet osztani:

  • Azok a vásárlók, akiknek valamilyen okból kifolyólag le kell cserélni lakásukat. Ez az ok általában a család bővülése, vagy haláleset.
  • Azok az emberek, akik befektetésként tekintenek az ingatlanra.
  • A hitelből vásárlók, akik tudatosan hitellel készülnek arra, hogy megvásárolják álmaik otthonát.
  • A két befektetői ágazat. Az egyik nem a saját tőkéjét forgatja, és nagyobb kockázatot vállal, a nagyobb hozam reményében. A másik a külföldi befektetők csoportja.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...