Minden, amit tudni kell a tudatos bankkártya használatról!

  2020. április 09.

A bankkártya nagyon közkedvelt és hasznos dolog. Segítségével készpénzt vehet fel a bankfiókban, az ATM-eknél; fizethet vele vásárlásnál. Már bankkártya nélkül is fizethet, az okostelefon alkalmazásának segítségével, amennyiben regisztrálja bankkártyáját. A szolgáltatók igyekeznek, hogy minél több kényelmi szolgáltatás váljon elérhetővé a fogyasztók számára, hogy minél kevesebb energiájukba, idejükbe kerüljön a vásárlás. A nagy kényelemnek sokszor az az ára, hogy kevésbé lesznek körültekintőek a vásárlók, így nem szentelnek akkora figyelmet a bankkártyaadataik védelmére. Ezért most összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell a tudatos bankkártya használatról.

 

Sajnos egyre trükkösebb módszereket alkalmaznak az online adathalászok. A legtöbb csaló népszerű szolgáltatók, nagynevű cégek nevében küld e-mailt vagy tesznek fel online hirdetéseket, ahol egy általuk kreált webes felületre irányítják a gyanútlan fogyasztót. Ezek az oldalak megtévesztően hasonlítanak közmű szolgáltatók, közismert bankok és híres cégek online felületére, ezzel is csapdába csalva a laikus látogatót. Ha jól megnézzük ezeket az oldalakat, lehetnek gyanús jelek. Például sok külföldi adathalász fordító programmal fordítja le a szöveget magyarra, aminek eredményeképpen egy teljesen magyartalan szöveggel találjuk szembe magunkat. Szerencsére már a böngésző programoknak is lehetnek olyan funkciói, ami jelzi, ha egy adott weboldal nem biztonságos. Ami biztos, hogy a bankok vagy más szolgáltatók sohasem kérik, hogy bankkártya adatait vagy felhasználónevét és jelszavát e-mailben, SMS-ben vagy levélben küldje el számukra. Amennyiben online vásárlásnál bankkártyás fizetést választ, mindig győződjön meg arról, hogy biztonságos fizetést garantáló oldalon van-e.

 

Minden, amit tudni kell a tudatos bankkártya használatról 

  • Ha sűrűn használja bankkártyáját, akkor hasznos szolgáltatás lehet a mobilbank, hiszen így azonnal értesítés kap a banktól az adott kártyatranzakciókról. Így egy gyanús tranzakció esetén, rögtön jelezhet a banknak, akik pedig gyorsan intézkedni tudnak. Megelőző intézkedés lehet még, hogy sose mentse el a neten a kártyaadatait, csak megbízható szolgáltató oldaláról vásároljon, és használjon több szintű azonosítást, így például a PIN-kódon kívül SMS-t is kérhet belépő jelszóval a telefonra.
  • Tartsa titokban a PIN-kódot, ne írja rá a kártyára, inkább jegyezze meg. Ha nem megy írja fel máshová, lehetőleg ne tartsa a kártya közelében, és ne válasszon túl egyszerű, vagy a személyéhez kapcsolódó azonosító számokat, például születési év, irányítószám, stb.
  • Ne engedje, hogy a bankkártya kikerüljön a látóköréből fizetéskor. Fizetés előtt mindig ellenőrizze a terminálon szereplő pontos összeget. Fokozottabban ügyeljen a bankkártyára például fesztiválokon, szórakozóhelyeken.
  • Ha probléma merül fel az ATM-ből történő készpénzfelvételnél, akkor minél előbb vegye fel a kapcsolatot az ATM-et üzemeltető pénzügyi intézménnyel.
  • Ha interneten vásárol bankkártyával, ügyeljen arra, hogy valamilyen módon titkosított oldal legyen a fizetőoldal. Kártyaszámát ne adja meg e-mailben, vagy faxon, ha mégis így kérné az oldal, akkor óvakodjon a szolgáltatótól. Ami a PIN-kódot illeti, internetes vásárláskor soha nem kérhetik azt, ezért ne adja meg.
  • Bankkártyáját kezelje úgy, mintha készpénz lenne. Soha ne hagyja őrizetlenül nyilvános helyen, vásárláskor és pénzkivételkor őrizze meg a bizonylatot, és vesse össze a havi bankszámlakivonattal.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...