Egyre többen használják mobiljukat fizetésre!

  2019. augusztus 09.

Amikor mobilfizetésről beszélünk, akkor valójában bankkártyás fizetésről van szó, még akkor is, ha közvetlenül maga a bankkártya nem vesz részt a tranzakcióban. Számos előnnyel rendelkezik ez a fajta fizetési módszer, ezért egyre többen használják mobiljukat fizetésre. Gondoljon csak bele! Manapság az emberek már sehova sem mennek mobiljuk nélkül. Ha használja ezt az alkalmazást elég egy mobiltelefont magával vinnie, akárhová is megy.

 

A mobiltelefonos fizetéshez szükséges, hogy a telefonban legyen NFC chip. Ez teszi lehetővé, hogy a két eszköz adatokat cserélhessen egymással. A most kapható telefonok fele már tudja ezt a funkciót. A mobilfizetéshez elengedhetetlen még valamilyen mobiltárca alkalmazás, amin keresztül a tranzakciók lebonyolíthatóak. A választott alkalmazástól függ, hogy milyen operációs rendszerű mobiltelefont használhat. Az applikációk többsége a legalább 4.4-es verziószámú Androidos telefonokat támogatja, de már elérhető az Apple fizetési megoldása, ami az iOS rendszerrel használható. Az Apple Pay ugyanazon a tokenizációs megoldáson alapul, mint a banki mobiltárca alkalmazások.

 

A mobilfizetéshez nincs szükség új SIM-kártyára, és jelenleg nem jár plusz költséggel. Miután telepítette a megfelelő alkalmazást, és regisztrálta bankkártyáját, már használható a telefon fizetésre. Minden olyan helyen fizethet mobillal, ahol van egyérintéses fizetést támogató terminál. Ebből az MNB legfrissebb adatai szerint több mint 125 ezer van országszerte, ez az összes POS terminál több mint 87%-a. Az alkalmazások több kártyát is képesek kezelni, így mindig eldöntheti, hogy éppen melyiket szeretné használni. Illetve egy kártyát több mobiltelefonon is digitalizálhat, így ha több készüléket használ, mindegyikkel fizethet.

A mobilfizetéshez nem szükséges internetkapcsolat. A fizetéshez használt mobilalkalmazások meghatározott számú egyedi azonosítót (tokent) tárolnak. Ezek az egyszer használatos tokenek vesznek részt a tranzakcióban. Amennyiben a tokenek elfogynak, akkor addig nem tud fizetni mobillal, amíg nem csatlakozik fel ismét az internetre, és nem töltődik le automatikusan az újabb token csomag a készülékre.

 

A mobiltelefonnal történő fizetés nagyon egyszerű. A mobilon fel kell oldani a képernyőzárat, és máris lehet érinteni a telefont, ugyanúgy, ahogy a bankkártyát. 5000 Ft alatt itt sincs szükség PIN-kód megadására, ennél nagyobb összegnél a mobilalkalmazástól függően PIN-kódot, tárcajelszót, vagy ujjlenyomatos azonosítást kér a rendszer.

A Mastercard tokenizációs megoldásának köszönhetően a mobilfizetés ugyanolyan biztonságos, mint a bankkártya használata. Sőt! A telefon nem tárolja a fizikai kártyaadatokat (név, kártyaszám, lejárati idő, bank neve és cvc kód), ugyanis egy virtuális kártyaszámmal történik a fizetési művelet. Ha mégis bármilyen rendellenes fizetést észlel, a kibocsátó bankon keresztül azonnal letiltható a bankkártya.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...