Milyen hitelfedezet szükséges a különböző kölcsönökhöz?

  2019. július 11.

Hitelfelvételkor a pénzintézetek a lehető legjobban be szeretnék magukat biztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen fedezetet biztosítani a hitelintézetnek, különben nem ad kölcsönt. Milyen hitelfedezet szükséges a különböző kölcsönökhöz? Nem is gondolná, de tulajdonképpen, minden hitelhez szükséges valamiféle fedezet. A köztudatban csak a jelzáloghitelhez társítják az emberek a fedezet fogalmát, de valójában, ha nem is fedezetnek hívják, az egyéb hiteleknél is, szüksége van a banknak valamiféle biztosítékra.

 

Azért fontos a hitelt nyújtó intézmények számára a fedezet, mert, ha az adós nem fizeti a hitelét, a bank akkor is hozzájusson a pénzéhez. A hitel fajtájától függ, hogy milyen biztosíték felajánlását fogadja el a bank. A felajánlott és az elvárt biztosíték sokféle lehet:

  • munkabér
  • kiegészítő jövedelem
  • vállalkozói jövedelem
  • ingatlan
  • adóstárs bevonása
  • kezesség
  • bankbetét
  • értékpapír

 

Milyen hitelfedezet szükséges a különböző kölcsönökhöz?

Lakáshitel

A lakáshitel egy jelzáloghitel, melyet értelemszerűen csak lakáscélra lehet fordítani. A hiteligényléshez a bank ingatlanfedezetet vár el. Ingatlanfedezet hiányában nem ad hitelt a pénzintézet. Persze pusztán egy ingatlanfedezet nem elég a hitelfelvételhez, a bank megvizsgálja még a jövedelmet is, amihez jövedelemigazolás szükséges, valamint legalább 3 hónapja fennálló munkaviszony. Az is további biztosítékot jelenthet a hitelintézet számára, ha a munkabére a lakáshitelt folyósító banknál vezetett folyószámlára érkezik. A bírálat szempontjából az is előnyt jelenhet, ha a hitelügyletbe adóstársat is be tud vonni.

 

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetében, mint a neve is mutatja, az igényelt összeget bármire elköltheti, viszont a hitel folyósításához ingatlanfedezet szükséges. Ezen felül, ugyanúgy, mint a lakáshitel esetében szükséges jövedelemigazolás, megfelelő ideje fennálló munkaviszony. Az is fontos lehet a banknak, hogy a hitelt folyósító pénzintézetnél vezetett bankszámlára érkezzen a fizetés. A bírálat szempontjából előnyként értékelik, ha a hitelszerződésben adóstárs is szerepel.

 

Személyi kölcsön

Személyi kölcsön esetében ingatlanfedezet nem szükséges, viszont a jövedelemigazolás nagyon fontos, valamint az előírt minimális munkaviszony igazolása. A személyi kölcsön más fedezeti követelményeket nem támaszt, ezért a fedezetlen hiteltípusok közé tartozik.

 

Folyószámlahitel

A folyószámlahitel egy hitelkeretet, melyet a folyószámlához lehet igényelni. A pénz szabadon felhasználható a hitelkeret erejéig. Bármikor visszafizetheti a tartozás egy részét vagy egészét. Arra viszont figyelni kell, hogy a fennálló tartozásra kamatot kell fizetni. A folyószámlahitel igénylési feltétele, hogy a munkabére a bankhoz érkezzen, illetve igazolni tudja, hogy a bank által elvárt ideje rendelkezik jövedelemmel. A bankok más fedezetet nem kérnek az igénylőktől, tehát a folyószámlahitel is a fedezetlen hiteltípusok közé tartozik.

 

Hitelkártya

A hitelkártya egy hitelkeret típusú hitel. Az 1 hónapos költési időszak után jellemzően 15-23 nap áll rendelkezésre, hogy visszafizesse a tartozását. Ha ez nem történik meg, akkor a pénzintézet kamatot fog felszámítani, ha pedig az előírt minimum befizetendőnél is kevesebbet fizet be, akkor késedelmi díjjal is terheli a bank a számlát. A hitelkártya igényléséhez igazolni kell, hogy legalább a bank által elvárt ideje rendelkezik jövedelemmel. Ezen kívül más fedezetet nem várnak a hitelintézetek, ezért a hitelkártyát is fedezetlen hitelnek tekintik.

 

Lombardhitel

Ha van megtakarított pénze, és szüksége lenne annak egy részére, de túl sokba kerülne a megtakarításhoz hozzáférni, akkor van lehetősége lombardhitelt felvenni. A lombardhitelek változó kamatozásúak, így a kamatkörnyezet emelkedése jelentős többletköltséget eredményezhet. Erre nem árt odafigyelni. Lombardhitel igénylése esetén a bankok bankbetét és/vagy értékpapírok fedezetbe történő elhelyezését kérik. Ilyen értékpapírok lehetnek a lakossági állampapírok, befektetési alapok és részvények is. A bank pótfedezet bevonását írhatja elő, ha a fedezetbe vont értékpapírjai árfolyama az elvárt szint alá esnek.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...