Mi a lombardhitel?

  2019. július 12.

A személyi kölcsön, jelzáloghitel, lakáshitel mindenki számára ismert fogalmak. A lombardhitel hallatán azonban sokan teszik fel a kérdést: Mi a lombardhitel? A lombardhitel, egy zálogjogon alapuló hitelfajta, mely bármilyen célra felhasználható, legyen az egy új konyhabútor, tartozás kiegyenlítése, de akár autót is vásárolhat belőle. Jelzálogon alapuló hitelfajta, vagyis valamiféle biztosíték (fedezet) ellenében nyújt kölcsönt a bank, ami általában bankbetét, értékpapír lehet. De előfordulhat az is, hogy a bank elfogad egyéb piacképes kézizálogot, amely lehet akár tárgy is.

 

A lombardhitelek általában rövid lejáratú hitel, aminek fedezeteként valamiféle biztosítékkal kell szolgálni a bank felé, ami sok esetben meglévő bankbetét, vagy értékpapír állomány. Azok az ügyfelek igényelhetik bankjuknál a lombardhitelt, akiknek van megtakarításuk a bankon belül. A hitel folyósításakor a megtakarításait zárolják, azaz nem férhet hozzá a hitel futamideje alatt. A banknak ez a hiteltípus gyakorlatilag kockázatmentes, hiszen garantáltan magas hitelkamatokhoz jut.

 

A lombardhitel népszerűségének oka, hogy kedvező kamat- és fedezeti feltételekkel szolgál. A futamidő általában minimum 1 év, maximum 3-5 év lehet. A felvehető hitel összegének nagyságát a biztosítékba helyezett értékpapírok, megtakarítások napi piaci értéke határozza meg. Pontosabb kalkuláció érdekében érdemes a banknál érdeklődni.

 


hirdetés

A kölcsönszerződésben meghatározott feltételek szerint kell törlesztenie az adósnak a lombardhitelt. A törlesztés esedékességéig kell, hogy befizetésre kerüljön a törlesztőösszeg, ami a kölcsönigénylésen feltüntetett naptári nap. Lehetőség van arra, hogy az adós határozza meg a törlesztésének időpontját, de ezt szerződésbe kell foglalni, és a hónap 1-28. naptári nap közé kell, hogy essen. Abban az esetben, ha a törlesztés meghatározott időpontja nem munkanapra esik, akkor a következő munkanapon kell befizetni az összeget.

A deviza alapú kölcsönt az adós devizában is végtörlesztheti, de a bank felé írásban, adatlap kitöltésével kell jelezni.

A hirtelen és váratlanul elhunyt ügyfelek esetében a haláleset tudomásszerzése, és a hagyatéki eljárás lezárta közti időszakban a hitelszámlán fennálló és érkező tartozás külön rendelkezés nélkül, automatikusan végtörlesztésre kerül. Ebben az esetben a bank nem számít fel egyéb díjakat.

 

Mi a lombardhitel?

A lombardhitel előnyei:

  • Akár 1 napon belüli hitelbírálat.
  • Egyszerű igénylés.
  • Kezes, adóstárs nélkül is igénybevehető.
  • Kevés dokumentáció.
  • Akár ingyenes, vagy 0.5%-1%-os előtörlesztési díj is előfordulhat néhány banknál (Az előtörlesztési díj százalékos mértéke az előtörlesztett összeg alapján kerül meghatározásra).
  • Nincs szükség félretett tőkére a hitel igényléséhez, hiszen a tőke a bankban tartott megtakarítás.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...