Mi lesz a hitellel, ha nem készül el az újépítésű lakás?

  2019. október 02.

Az MNB lakáspiaci adatai alapján mindennapos, hogy csúszik az építkezések határideje. Az újépítésű lakások 27,3 %-a legalább fél évet csúszik az átadással, vagyis minden negyedik ember félévvel később kapja meg a lakását. De mi lesz a hitellel, ha nem készül el az újépítésű lakás? Érdemes előre számolni a késéssel, hogy megóvja magát a kellemetlenségektől. Átmenetileg veszélybe kerülhet a lakhatás, sőt, az egész adásvételi szerződés meghiúsulhat.

Egyre többen vásárolnak új lakást, ami az összes állami támogatás kihasználásával már akár olcsóbb is lehet, mint egy hasonló paraméterekkel bíró használt ingatlan. Ennek köszönhetően rengeteg új lakás épült az utóbbi időben. A sok projekt viszont leterhelte az építőipart, így egyre gyakrabban csúszik az épületek átadása.

 

Gondoskodjon lakhatásáról hosszabb időre. Ha albérletben lakik, csak akkor mondja fel szerződését, ha már biztosan be tud költözni az új lakásába. Albérletet találni pár hónapra nagyon nehéz és valószínűleg drágább is, mint hosszabb távra. A legtöbben meglévő házuk eladásából tudják csak finanszírozni új otthonuk megvásárlását. Ebben az esetben a lakhatásról gondoskodni még bonyolultabb, ugyanis nem lehet kiszámítani, hogy mennyi idő alatt tudja eladni lakását.

 

A legtöbbször még az építési munkálatok alatt megkötik a vásárlók az adásvételi szerződést a kivitelezővel. Készüljön előre az építkezés csúszására, és nézze meg, milyen kikötések vannak ezzel kapcsolatban a szerződésben.

Az egekbe szökött ingatlanárak miatt egyre kevesebben tudják kizárólag saját megtakarításunkból megvenni új otthonukat, így lakáshitelt kell felvenniük. Az ingatlanpiac felpörgésével sokan már a tervezőasztalról megvásárolják a lakásokat. Kérdés, hogy hiteleznek-e a bakok még tervezőasztalon levő ingatlanokat. Rossz hír, hogy az ilyen ügyleteket nem szívesen hitelezik a pénzintézetek, ami érthető, hiszen még nem készült el a kölcsönük biztosítékaként szolgáló fedezet. Erre a helyzetre is van megoldás:


hirdetés
  • Egyes hitelintézeteknél a hitelszerződés megkötését követően a pénzt nem folyósítják addig, amíg az ingatlan el nem készül. Ez mindenki számára kedvező megoldás, hiszen Önnek van a kezébe egy szerződés a hitelről, a kivitelező pedig tudja, hogy milyen feltételek teljesülése esetén juthat hozzá a pénzéhez. Amit ezzel kapcsolatban fontos tudni az, hogy a bank nem biztosítja a pénzt korlátlan ideig. Általában 1-2 év az az időszak, amíg kifolyósítható az összeg. A kifizetés előtt díjat kell fizetni a hitelösszegre a pénzintézetnek.
  • Vannak olyan bankok, amelyek a hitelösszeget kifizetik a vállalkozónak, de csak egy speciális elkülönített számlára, amihez a kivitelező nem férhet hozzá egészen addig, amíg el nem készül a lakás. Itt is ad határidőt a hitelintézet, ami szintén 1-2 év. Mivel a kölcsön ki lett fizetve, a törlesztést a folyósítást követően meg kell kezdeni.
  • Harmadik megoldás, hogy a kölcsönt nem egy összegben, hanem készültségi fokkal arányosan fizeti a bank az építtetőnek.

 

Az ingatlan átadásának csúszásával akkor lehet gond, ha ezzel kifutna a hitelt nyújtó intézmény által adott határidőből. Ekkor ugyanis a hitelt akár fel is mondhatja a bank. Ezzel pedig elbukhatja a lakást. Sőt, ha úgy szól az adásvételi szerződés, még a foglalót is elveszítheti. Emiatt érdemes kikötni a szerződésben, hogy a hitelügylet meghiúsulása nem minősül a vevő hibájának, ebben az esetben a foglaló visszajár.

A pénzintézeteknek nem áll érdekében felmondani a kölcsönt, általában megoldható egy szerződésmódosítással a lehívási időszak meghosszabbítása. Viszont időben kell jelezni a bank felé, ha csúszik a lakásátadás, mert így könnyebben lehet egy mindenki számára elfogadható megoldást találni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...