Hiteleznek-e a bankok még tervezőasztalon levő ingatlanra?

  2019. július 02.

Az újépítésű ingatlanok nagyon kelendőek mostanság. Ezeknél az ingatlanoknál annál kedvezőbbek az árak, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló. Így gyakori eset, hogy szerződéskötéskor a projekt még csak a tervezőasztalon létezik. Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy hiteleznek-e a bankok még tervezőasztalon levő ingatlanra?

 

 

Alapvetően az határozza meg a finanszírozás lehetőségeit, hogy a vevőnek milyen ütemezésben kell majd kifizetnie az ingatlan vételárát. Két megoldás létezik:

  • Szakaszos finanszírozás: A foglalót követően a vevő szakaszosan, az épület készültségi foka szerint fizeti meg a vételárat. Amennyiben szakaszos fizetésben állapodik meg a vevő és a beruházó, akkor általában a projektet magát is finanszírozó bank vállalja csak be a hitelezést. Kevés hitelintézet van a piacon, amelyik a beruházóval kötött egyedi megállapodás után akkor is vállalja a szakaszos fizetést, ha nem ő a projekt finanszírozója.
  • Utólagos, egyösszegű fizetés: A foglalót követően egy összegben, miután elkészült az ingatlan kell a vevőnek rendeznie a számlát. Amennyiben a vevő az önerő feletti összeget utólag, az épület elkészültét követően fizeti ki, akkor már több bank ajánlatából tud választani. Ami az utalás idejét illeti, abban eltérnek a pénzintézetek. Általában akkor utalnak a bankok, amikor már megtörtént az albetétek létrehozása, és rendelkezésre áll a jogerős használatbavételi engedély.

 


hirdetés

A vevő szempontjából fontos, hogy mikor érdemes beadnia a hitelkérelmet. A banki hitelajánlat érvényességi ideje ugyanis mindössze 60-90 nap. Ha pedig ez idő alatt nincs jogerős használatbavételi engedély és nem történik meg az albetétesítés, akkor új hitelbírálatra és akár új hitelkérelem benyújtására lehet szükség. Ez pedig azt jelenti, hogy módosulhat a kamat. Ha pedig ez emelkedést jelent, valószínűleg többet kell majd fizetni a kölcsönért, ami a teljes visszafizetést tekintve, akár több százezer forint plusz kiadást jelenthet.

 

Ez a kockázat kiküszöbölhető az úgynevezett „tervezőasztalos finanszírozással”. Ez azt jelenti, hogy a hitelintézet fenntartja a bírálatkor megadott kamatkondíciókat addig, amíg az épület el nem készül. Közben a jövedelmet időnként megvizsgálja a bank, hogy bebiztosítsa magát afelől, hogy az adósnak lesz miből kigazdálkodni a havi törlesztőket. „Tervezőasztalos finanszírozás” esetén tehát nem kell attól félni, ha a projekt megcsúszik. Ami a munkahelyet illeti, akár egy váltás is belefér. A lényeg az hogy az utolsó jövedelemvizsgálatkor már ne álljon próbaidő alatt a vásárló, és legyen legalább 3 hónapos munkaviszonya az új munkahelyen.

 

A legkedvezőbb lakáshitel kiválasztásához, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...