Mi lehet a gond a fedezettel lakáshitel felvételekor?

  2021. április 13.

Lakáshitel fedezeteként csak Magyarország területén lévő, magánszemély tulajdonában levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat, melynek műszaki állapota végleges és tulajdonviszonyai rendezettek. A lakáshitel mögé felajánlott ingatlannak lakhatásra alkalmasnak kell lennie. A bankok a kritériumoknak megfelelő ingatlanokat nem egyformán veszik figyelembe fedezetként, ami általában annyit jelent, hogy a becsült forgalmi érték más-más százalékáig adnak hitelt. Mi lehet a gond a fedezettel lakáshitel felvételekor? A következő esetekben nehezebben juthat lakáshitelhez, de esetleg egy pótingatlan hitelbe történő bevonása megoldás lehet. Minden esetben a banki értékbecslő dönt az ingatlan elfogadhatóságáról, illetve, hogy mekkora lakáshitelt bír el.

 

Mi lehet a gond a fedezettel lakáshitel felvételekor?

  • Fedezet-Önerő: A fedezetül felajánlott ingatlan maximum 80%-ig terhelhető hitellel, azaz 20% önerő szükséges. Vannak azonban ennél szigorúbb hitelintézetek, ahol akár 30-40% önerőt is előírhatnak.
  • Pótfedezet: Ha nem rendelkezik megfelelő mértékű önerővel, akkor kerülhet sor egy pótfedezet, vagyis egy második ingatlan bevonására. Így nem egy, hanem két ingatlannal próbálják az önerő mértékét nullára redukálni. Így a megvásárolni kívánt ingatlan, illetve a másik bevont ingatlan kerül a hitelügyletbe pótfedezetként. Ez egy igen kockázatos megoldás. Csak akkor vállalja be, ha biztos abban, hogy fizetni tudja a törlesztőrészletet, mert ha nem, előfordulhat, hogy mindkét ingatlan elúszik, ugyanis mindkét ingatlanra jelzálogot jegyeznek be, a lakáshitel teljes összegével. Amennyiben kellő fedezetet nyújt már a saját ingatlan is, a pótfedezetként bevont ingatlan tehermentesíthető. Fontos tudni, hogy pótfedezet bevonásakor a jövedelemnek is megfelelőnek kell lennie, mert a banknak be kell biztosítania magát, hogy a jövőben fizetni tudja majd a törlesztőt, illetve az ingatlanok értékének is stimmelnie kell.
  • A fedezet típusa: Lakáshitel felvételekor gondot jelenthet az ingatlan típusa is. Ha nem megfelelő az ingatlan típusa, állaga, nagysága a bank nem fogadja el fedezetként. Például a vályogházakat csak nagyon kevés hitelintézet fogadja el a lakáshitel fedezeteként, és csak akkor, ha valamelyik biztosítótársaságnál lakásbiztosítást is kötnek rá.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...