Mennyire biztos jelenleg egy előzetes hitelbírálat?

  2020. december 02.

A jelenlegi magas ingatlanárak mellett a legtöbben csak lakáshitelből tudják megfinanszírozni új otthonukat. Az adásvételi szerződés aláírása és a foglaló kifizetése előtt érdemes a vevőnek utánanézni, hogy milyen hitelajánlatok vannak a piacon, illetve nem árt, ha tisztában van saját hitelképességével is. Ha szeretné megtudni, hogy mekkora hitelösszeget tud felvenni, lehetősége van előzetes hitelminősítést kérni. Ez nagy segítség lehet a hiteligénylőknek. De vajon mennyire biztos jelenleg egy előzetes hitelbírálat?

 

Az egyes banki ajánlatok között jelentős lehet a különbség, ezért érdemes alaposan körülnézni a hitelpiacon és összehasonlítani az egyes banki ajánlatokat és az elérhető legolcsóbb lakáshitelt választani.

Egy hitel felvételénél nagyon fontos, hogy mekkora hitelösszegre lehet jogosult az igénylő. Ezen akár az is múlhat, hogy a kiválasztott lakást meg tudja-e venni. Erről azonban nehéz információt szerezni, de mégis van megoldás. Sok banknál lehet kérni előzetes hitelbírálatot, így a pénzintézet meghatározza, hogy mekkora hitelösszegre lehet jogosult az érdeklődő.

 

Nagy kérdés azonban, hogy milyen hatása van a járványnak, gazdasági visszaesésének a jövedelmek elfogadására. Tudni kell, hogy az előzetes hitelbírálat nem minősül banki hitelígérvénynek, vagyis a hitelintézet számára nem jelent kötelezettséget. A járványhelyzet miatt számos pénzintézet szigorította hitelbírálati szabályait, a szigorítások pedig sok esetben a korábbi előminősítések eredményére is kihatással vannak.

Az adósok jövedelmét, annak forrását szigorúbban megvizsgálják a bankok. A gazdasági visszaesésnek leginkább kitett ágazatokból származó jövedelmet nehezebben, vagy csak korlátozásokkal fogadják el. A vállalkozók és a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők jövedelmét is szigorúbban bírálják el a bankok. Több hitelt nyújtó intézmény alapvetően egy adott összegű fizetésnek csak kisebb részét engedi a törlesztőrészlettel megterhelni. Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora jövedelemmel nagyobb törlesztőrészletet vállalhatott be egy hiteligénylő a válság előtt, mint most.

 

Az ingatlanok értékelésén is változtattak a pénzintézetek. A jogszabályi előírások alapján egy lakás forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig nyújthat lakáshitelt egy bank. Több pénzintézet el is ment eddig a korlátig a nagyvárosokban a válság előtt. Jelenleg ezeken a településeken a finanszírozási arány inkább 65-70%. A kisebb településeken, elmaradottabb régiókban a finanszírozási arány akár 50%-ra is visszaeshet.

Földrajzi megkülönböztetést nem alkalmaznak a hitelintézetek, azonban az egyes régiók fejlettségét figyelembe veszik, amikor egy lakás értékét és az arra adható hitelösszeget megállapítják.

 

Egy összehasonlító kalkulátorral meg lehet keresni a legkedvezőbb banki ajánlatot, míg egy előzetes bírálattal megtudható, hogy mekkora összegre lehet jogosult az igénylő. Azonban senki ne vegye biztosnak a kapott eredményt, a gazdasági helyzet még mindig változik, emiatt a bankok további szigorításokat vezethetnek be, ami kihatással lehet az eredményre.

Akik még a válság előtt kértek hitel előminősítést, mindenképpen készítsenek újabbat az adásvételi szerződés megkötése előtt. Ugyanis előfordulhat, hogy az új helyzetben a korábban kapott összegnél kevesebbre lehetnek jogosultak.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...