A leggyakrabban elkövetett hibák hitelfelvétel előtt

  2020. október 08.

Hitelt csak úgy érdemes igényelni, ha előtte hosszasan mérlegelt minden fontos tényezőt, hiszen az ember hosszú évekre kötelezi el magát a bank felé. A legjobb és legrosszabb ajánlat között jelentős eltérés is lehet. Megmutatjuk a leggyakrabban elkövetett hibákat hitelfelvétel előtt, hogy ne essen bele ezekbe, mert akár komolyabb anyagi kár is érheti.

 

A leggyakrabban elkövetett hibák hitelfelvétel előtt

A vevők csak az adásvételi szerződés aláírását követően foglalkoznak komolyabban a lakáshitellel

A legkedvezőbb lakáshitel kiválasztása ugyanolyan fontos, mint az, hogy megtalálja a megfelelő ingatlant. Sokan csak az ingatlan kiválasztása után, vagy még rosszabb esetben az adásvételi szerződés aláírása után kezdenek el komolyan foglalkozni a lakáshitellel. Ajánlatot szükséges adni, vagy esetleg már a foglalót is ki kell fizetni. Amennyiben ekkor derül ki, hogy nem hitelképes, vagy nem kaphat akkora hitelösszeget, amekkorára szüksége van, könnyen bajba kerülhet. Akár a foglalót is elbukhatja. Ezért érdemes előre tájékozódni, hogy milyen banki ajánlatok vannak, melyik lehet ezek közül megfelelő. Akár előzetes hitelbírálatot is kérhet, ez azonban sok esetben több hetet is igénybe vehet.

 

Gyorsaság

A hiteligénylő számára a legfontosabb a gyorsaság, mert sürgősen pénzre van szüksége, aminek oka, hogy nem állt neki időben az ügyintézésnek. Egy lakáshitel bírálati ideje 4-8 hét is lehet. Figyelni kell, hogy az adásvételi szerződésben ennél rövidebb fizetési határidő ne legyen megadva, mert nagy gondba kerülhet még akkor is, ha hitelképes.

Ilyenkor kevésbé fontosak a kondíciók, vagy, hogy mennyire felhasználóbarát a folyamat. Csak az lesz a fontos, hogy melyik banktól kaphatja meg a pénzt. Emiatt a fizetési kötelezettségek jelentősen megnőhetnek. A lakáshitel ajánlatok törlesztőrészletei között akár 28 ezer forint különbség is lehet, amely hosszú távon több millió forintos többletfizetést eredményez.

Hitelfelvétel előtt érdemes minél előbb tájékozódni legalább a bankok kondícióiról és bírálati idejéről. Ennek ismeretében érdemes fizetési határidőt vállalni. Ha kellő körültekintéssel, és időben elkezdi az ügyintést a hitelválasztás elsődleges szempontja a kedvező ár lehet, így pénzügyileg is jobban járhat.

 

A számlavezető banknál igényel hitelt

Az, hogy valaki a számlavezető bankjánál igényel hitelt, inkább a személyi kölcsön esetében jellemző. Személyi kölcsönnél általában kisebb összegű hitelről és rövidebb futamidőről van szó, a visszafizetett összegek között mégis akár milliós különbség is lehet. Az is előfordulhat, hogy a számlavezető hitelintézet elutasítja a hitelkérelmet, vagy kevesebb összeget ajánl fel, mint amennyire szüksége van.

Fontos tudni, hogy a pénzintézetek hiteleiknél az aktív számlavezetésért cserébe komoly kedvezményeket kínálnak. A kedvezményekért gyakran az új bankszámlát is ugyanúgy használni kell, mint a régit. Érdemes mérlegelni, hogy a számlavezetés és hitel együttesen melyik banknál érné meg a legjobban.

 

A leghosszabb futamidőt választja a hiteligénylő, mert így kisebb lesz a havi törlesztő

A hosszabb futamidő mindig alacsonyabb törlesztőrészletet jelent, hiszen hosszabb idő alatt kell visszafizetni ugyanazt a hitelösszeget. Viszont ez azt is magával vonja, hogy tovább használja a bank pénzét, ezért a teljes visszafizetendő összeg magasabb lesz. A hosszabb futamidő miatt azonban a tartozás is lassabban fogy, ami azt is jelenti, hogy nagyobb hitelösszeg kamatozik évről évre. Azt kell megnézni, hogy mekkora törlesztőrészletet tud bevállalni nagy biztonsággal és ennek megfelelően megválasztani a hitel futamidejét. Így el lehet kerülni a hosszabb futamidő pénzügyi hátrányát.

 

A hiteligénylők nem fordulunk független tanácsadóhoz

A független szakértők, hitelközvetítők szolgáltatása ingyenes. Ők attól a banktól kapnak jutalékot, ahová a kölcsönt beadja az igénylő. Erre mondhatja, hogy így viszont oda adja majd be az ügynök a hitelkérelmet, ahol a legmagasabb a jutalék, de ez sem igaz feltétlenül. Megkeresi Önnek azt a bankot, ahol valószínűleg megkapja az igényelt pénzt. Ha pedig mindenhol hitelképes lenne, akkor a legkedvezőbb, legolcsóbb ajánlatot javasolja. Számukra egy elégedett ügyfél, aki ajánlja őket másoknak is többet ér, mint egy minimális jutalék különbözet. A hitelintézetek bírálati elvei, gyakorlata ismeretlen az igénylők számára, viszont a közvetítők komoly ismeretekkel tapasztalatokkal rendelkeznek.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...