Legkedvezőbb lakáshitel kamat

  2018. december 11.

A lakáshitel kamatok még mindig kedvezőek. Ezért is vágnak bele sokan az ingatlanvásárlásba, még akkor is, ha a lakásárak az egekbe szöktek. Sokan tartanak attól, hogy ez a kedvező kamatkörnyezet nem tart örökké, és elkezdenek emelkedni a lakáshitel kamatok. A bankok ajánlatai között eltérések mutatkoznak, segítünk Önnek, hogy megtalálja mi a járható útja annak, hogy ráleljen a legkedvezőbb lakáshitel kamatra.

 


hirdetés

Ha lakáshitel felvételén gondolkodik, érdemes a Hitelmax lakáshitel kalkulátor segítségével kiválasztani a legjobb ajánlatot. A rendszer nagyon egyszerű, csak be kell írnia adatait, majd a rendszer kilistázza a szóba jöhető bankokat. Ezzel időt takaríthat meg, mert nem kell személyesen végigjárnia a pénzintézeteket.

 

Legkedvezőbb lakáshitel kamat - Hitelkiváltás

A lakáshitelek egyáltalán nem drágábbak, mint az elmúlt 1-2 évben. Idén volt egy 3-5 hónapos időszak, mikor egyes hitelintézeteteknél enyhe növekedésnek indultak a lakáshitel kamatok, viszont akad olyan bank is, amelyik azóta még a korábbi szintnél is jobban visszavette a THM szintjét. Szakértők szerint most érdemes a jó pár évvel ezelőtti jelzáloghitelek kiváltására kölcsönt felvenni, mert jól járhat vele, ugyanis a régebbi hitelek kamata sokkal magasabb a mostani kamatoknál, illetve a bankok is elősegítik a korábbi hitelek kiváltását.

 

Legkedvezőbb lakáshitel kamat - Futamidő

Minél rövidebb a futamidő, annál kisebb összköltséggel fogja tudni visszafizetni a hitelt. Ha a lakáshitel nem fix, előre nem belátható módon növekedhet a törlesztőrészlet. Ezek kamata olcsóbb, mint a fix kamatozású lakáshiteleké. Egy fix kamatozású hitellel ez a probléma nem jelentkezhet, mert a törlesztő meghatározott ideig, vagy akár a futamidő végéig fix, így a törlesztő pontosan kiszámítható, abban változás nem léphet fel. Így az effajta hiteleknél nem áll fenn a törlesztő emelkedése, viszont valamivel drágább a kamatuk a nem fix hitelekhez képest. A fix hitelek közül az 5-10 éves kamatperiódusú kölcsönök a legkedvezőbbek.

Ha meghatározza a havi összeget, amit a visszafizetésre el tud különíteni, akkor eszerint kereshet kedvező, minél gyorsabban visszafizethető, és lehetőleg fixált lakáshitelt. A hitelképesség alapján a bank is jelzi, hogy mekkora törlesztőt vállalhat be havonta kockázatmentesen. Erre vonatkozik a JTM szabály (32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet). Az 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél kamatperiódustól függően 25%, illetve 35% (magasabb jövedelműeknél 30%, illetve 40%) a JTM arány. A 10 évig, vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelek esetében az arány 400.000 Ft-os jövedelemig 50%, afölötti jövedelem esetén pedig 60%. A magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

 

Legkedvezőbb lakáshitel kamat – Előtörlesztés

Ha megtalálta legkedvezőbb lakáshitel kamatot, de a jövedelme nagysága miatt nem tud nagyobb törlesztőt bevállalni havonta, és túl hosszú időszakra nyúlik a visszafizetés, akkor megoldásként az előtörlesztés jöhet szóba. A bankoknak minden kölcsön esetén meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a futamidő lejárta előtt visszafizesse a hitelt. Az első 4-5 évben nagyon magas a kiszabott díj, így ebben az időszakban ez nem igazán éri meg, viszont utána érdemes rajta elgondolkodni, mert 1,5-2%-os előtörlesztési díja van. Előfordulhatnak olyan esetek is, mikor a felvett lakáshitel akár ingyenesen is előtörleszthető.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...