Ingatlaneladás – Adózás

  2018. november 28.

Az ingatlanárak az egekben, ami az eladóknak kedvez, a vásárlóknak kevésbé. Most érdemes ingatlant eladni, mert a jelenlegi magas lakásárakat már nem igazán lehet überelni. Aki ingatlant szeretne eladni, nem árt, ha előre tájékozódik arról, hogy milyen költségekkel jár, ha eladja ingatlanját. Ugyanúgy, mint ingatlanvásárláskor, eladáskor is felmerülhetnek költségek. Az alábbiakban elolvashatja, hogy milyen költségei lehetnek egy lakáseladásnak, illetve, hogy kell-e ingatlaneladáskor adózni.

 

A magas ingatlanárak ellenére, viszik a lakásokat, mint a cukrot. Főleg, ha olyan ingatlanról van szó, ami elhelyezkedésében, beosztásában is kiváló, jól kiadható, esetleg még Airbnb célra is alkalmas. De nem csak ezeket az ingatlanokat kapkodják el, a főváros külsőbb kerületeiben levő panellakások is igen kelendőek. A magas ingatlanárak nyilván valóan az eladóknak kedveznek, viszont a vásárlók mellet szól, az alacsony lakáshitel kamat.

Ha ingatlant vásárolna, és ahhoz lakáshitelre van szüksége, kalkuláljon velünk! Használja a Hitlmax lakáshitel kalkulátorát. Adja meg adatait, és a rendszer listát ad azokról a bankokról, amelyeknél esélye van lakáshitelt felvenni. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár.

 

Ingatlaneladás – Adózás: Mi után kell adózni?

Személyi jövedelemadót kell fizetni abban az esetben, ha az ingatlant nagyobb összegért ékesíti, mint amennyiért vette. Ez már tulajdonképpen elkerülhetetlen, hiszen pár év alatt elszálltak az ingatlanárak. 2014-ben még kedvező áron lehetett lakáshoz jutni, 2015-ben jelezték először előre, hogy élénkülni fog a piac. 2016-ban viszont már nemzetközi szinten is csúcsot döntött a budapesti árnövekedés, ami azóta sem állt meg.

Nemcsak a megkapott összeg számít adókötelesnek, a késedelmi kamat is meg van adóztatva, ha nem jut el a vevőhöz időben a szerződésben egyeztetett pénz.


hirdetés

Az adóalapot több dolog is csökkenti:

Az ingatlan eladásából származó jövedelem úgy számítható ki, hogy a bevételt csökkenteni kell a költségekkel. A bevétel jelenti az ingatlan eladási árát, amiből a jövedelem kiszámításához költségként levonható például a megszerzésre fordított összeg (vételár), az illeték, az ügyvédi díj, az eladással kapcsolatos kiadások (hirdetési díj). Ezen felül az értéknövelő beruházások, így a felújítás, bővítés költségeit is figyelembe lehet venni. A kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal kell igazolni, amiket nem kell a bevalláshoz csatolni, de az elévülésig (5 évig) meg kell őrizni.

Ha ajándékba kapott egy ingatlant, akkor a különbözet 73 %-a után kell, csak adózni. A magánszemélyek ingatlanértékesítéséből származó jövedelmét 15%-os adó terheli.

 

Ingatlaneladás – Adózás: Mikor lehet adómentes az ingatlaneladás?

Nem kell az ingatlan értékesítésből származó bevételt bevallani, ha a költségek elérik, vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlan-értékesítés adómentes, illetve ha a tulajdonban tartás időszaka az öt évet eléri. (A 2012-ben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017-es értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.)

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...