Hány hitele lehet egyszerre egy embernek?

  2020. november 03.

Előfordulhatnak olyan élethelyzetek, mikor a már meglévő hitel mellé újabb kölcsönt kell felvenni. Vajon hány hitele lehet egyszerre egy embernek? Milyen lehetőségek vannak akkor, amikor több hitelt szeretne valaki? Fontos tudni, hogy semmilyen jogszabály nem korlátozza, hogy valakinek egy időben mennyi hitelszerződése lehet. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) mégis szabályozza ezt, hiszen pontosan meghatározza, hogy a havi nettó jövedelem legfeljebb mekkora százaléka fordítható hiteltörlesztésre. Ez függ a hitel típusától, a hitel kamatperiódusának hosszától.

 

A JTM szabály Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

Hiába hitelképes valaki a JTM-korlát alapján, ha van már hitele, az megbonyolíthatja az igénylést. Nem mindegy az sem, hogy milyen típusú hitele van, illetve milyet szeretne felvenni.

 

Hány hitele lehet egyszerre egy embernek?

Személyi kölcsön személyi kölcsön mellé

Amennyiben személyi kölcsön mellé szeretne egy újabb személyi hitelt felvenni, az viszonylag könnyen megoldható. Ebben az esetben kizárólag az a kérdés, hogy a hiteligénylő jövedelme elbírja-e a plusz terhet, illetve, hogy a jövedelem jelenleg hitelezhetőnek számít-e. Érdemes hitelszakértőhöz fordulni, aki megkeresi a hiteligénylő számára a legkedvezőbb ajánlatot, illetve megmondja, hogy hitelképes-e.

 

Személyi kölcsön lakáshitel mellé

Amennyiben meglévő lakáshitel mellé szeretne személyi kölcsönt igényelni, kizárólag a jövedelem jelenthet akadályt, ugyanis annak el kell bírnia a meglévő lakáshitel és az új személyi kölcsön havi törlesztőjét is.

 

Lakáshitel mellé szabad felhasználású jelzáloghitel

A lakáshitel a jelzáloghitelek csoportjába tartozik, így elvárja a bank a megfelelő típusú és értékű ingatlanfedezetet. Amennyiben újabb jelzáloghitelt venne fel, akkor azonnal két problémába is ütközhet:

  • Az egyik, hogy az ingatlanfedezet esetében fontos szabály, hogy a becsült forgalmi érték maximum 80%-a hitelezhető, vagyis lakásvásárlásnál vagy építésnél legalább 20% önerővel kell rendelkezni. Ez azonban csak a jogszabályi korlát, jelenleg inkább 60-70%-ig hiteleznek a bankok.
  • A másik, hogy a meglévő lakáshitel miatt már van az adott ingatlanon jelzálogjoga egy hitelintézetnek, az újabb hitelt nyújtó bank csak az ezt követő ranghelyre kerülhet. Ezt azonban a pénzintézetek nem fogadják el. Így két lehetőség van: Attól a banktól kell az új hitelt is igényelni, amelyiknél a korábbi is van, vagy az új hitellel egyben kiváltja a meglévő kölcsönt is.

 


hirdetés

Lakáshitel mellé lakáshitel

Amennyiben az új lakáshitelt vásárlásra vagy építésre fordítaná, vagyis új fedezetet vonna be, akkor ezeken múlhat a sikeres igénylés:

  • A meglévő és az új hitelt együttesen el kell bírnia a jövedelemnek.
  • Az új lakáshitel esetében is az ingatlan értékének legfeljebb 50-80%-a lehet a hitelösszeg, emiatt 20-50%-os önerőre van szükség.

 

Babaváró hitel lakáshitel vagy személyi kölcsön mellé

A Babaváró hitel fedezet nélküli, vagyis a személyi feltételek mellett, kizárólag a jövedelem alapján dönti el a hitelintézet, hogy kinek és mekkora összeget ad a maximális 10 millió forintból. Ezért egy meglévő hitel esetében kizárólag azt ellenőrzik, hogy az aktuális igazolt jövedelem elbírja-e a Babaváró havi törlesztőjét. Ebben az esetben egyes pénzintézetek a kedvezményes havi törlesztőt veszik figyelembe a JTM-nél, míg más bankok azzal a törlesztővel számolnak, ami akkor lenne esedékes, ha a párnak nem születne gyermeke 5 éven belül, emiatt pedig a Babaváró piacú kamatú kölcsönné alakulna.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...