Egy év alatt nagyot ugrott a panellakások ára!

  2019. november 15.

Sokan vásároltak házgyári lakásokat a tégla építésű új lakások helyett, mert olcsóbbak voltak. Viszont mostanra, nem igazán mondhatóak olcsónak a lakótelepi ingatlanok sem. Egy év alatt nagyot ugrott a panellakások ára. Felmérések szerint egy év alatt 24%-kal nőtt a budai panellakások átlagos négyzetméterára, míg a pestieknél kicsivel 20% felett volt a drágulás. A magasabb ár azt is jelenti, hogy a kölcsönből vásárlóknak nagyobb önerőt kell tudniuk biztosítani a vásárláshoz, és mivel a hitelösszeg is magasabb lett, a havi törlesztő is nőtt. Előnyt jelent a vásárlóknak, hogy az elmúlt időszakban a hosszú kamatperiódusú lakáshiteleknél jelentős kamatcsökkenés történt.

 

Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.

 

A budai panellakások átlagos négyzetmétere idén szeptemberben 115 000 forinttal volt magasabb, mint tavaly, ez 24%-os drágulást jelent. A pesti oldalon 88 000 forint volt az átlagos árnövekedés, ami 20,4%-os emelkedés. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos 55 négyzetméteres panel lakáshoz a Duna nyugati oldalán 6,4 millió forinttal, míg a pesti oldalon 4,9 millió forinttal drágábban lehetett idén szeptemberben hozzájutni, mint egy évvel ezelőtt.

Ez duplán sújtja azokat, akik most vásárolnának ingatlant hitelből, hiszen így az önerő és a hitelösszeg is magasabb lett. 2018 szeptemberében egy átlagos budai panel kölcsönből történő megvásárlásához legalább 7,8 millió forint önerő kellett. Idén 2 millió forinttal többet kell összegyűjteni, 9,8 millió forintot. A pesti paneleknél is nőtt a minimális önerő nagysága, itt 7 millió forint helyett 8,8 millió forintra van szükség.


hirdetés

 

A nagyobb összegű felvett lakáshitel magasabb havi törlesztőrészlet is jelent. Átlagosan 10-20 ezer forinttal magasabb lesz a törlesztő. Ez a különbség még nagyobb lenne, ha az elmúlt évben nem csökkentek volna a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamatai, különösen a 10 évre fixált termékek esetében. A hitelkamatok elmúlt egy évben tapasztalt csökkenése valamennyire tompította a lakáshitelből vásárlók számára az ingatlanárak emelkedése miatti költségnövekedést.

 

Valószínűleg a lakásárak a jövőben nem fognak a jelenlegi ütemben emelkedni, sőt, bizonyos túlárazott helyeken árkorrekció is történhet. Önnek kell eldöntenie, hogy most vesz ingatlant, vagy vár egy esetleges árcsökkenésre. Ez valószínűleg legfőképp az anyagiaktól függ. Hogy mennyi hitelt kaphat, azt a JTM szabály korlátozza. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...