Tovább drágulnak az új lakások Budapesten!

  2019. október 16.

A magas ingatlanárak ellenére is sokan vágnak bele a lakásvásárlásba. Az elszánt vevőknek még az egekbe szökő lakásárak sem szegik kedvüket. Mivel ilyen erős a kereslet tovább drágultak az új lakások Budapesten. Felmérések szerint 2019 harmadik negyedévében, az átlagos négyzetméterár már eléri a 925 000 forintot. Az árak további emelkedését eredményezi, hogy az induló projektek száma csökken, a még 5%-os áfakulcs mellett megvásárolható otthonok kínálata egyre szűkül.

 

Pesten az átlagos négyzetméterár megközelítette a 890 000 forintot, Budán pedig az 1 millió 25 ezer forintot a harmadik negyedévben. A budapesti átlagár az év eleji lakásárakat 11%-kal haladta meg, a tavaly harmadik negyedévihez képest 16%-kal, a 2017 azonos időszakihoz viszonyítva több mint 34%-kal nőtt.

Az áremelkedés üteme lassult, viszont a kedvezményes áfakulcs kifutása, az újonnan induló projektek számának csökkenése, valamint a szigorúbb energetikai előírások teljesítése mind a további drágulás irányába tolja az ingatlanpiacot.

 

A harmadik negyedévben az új otthonok kínálata stabil maradt, vagyis a tavalyihoz és az ez év eleji helyzethez hasonlóan a fejlesztők szeptember végén is mintegy 7000 lakást kínáltak eladásra. Az induló projektekben található lakások száma csökkent. A július és szeptember között a piacon eladásra szánt mintegy 1500 otthon körülbelül 20%-kal kevesebb, mint a 2018-ra jellemző negyedéves átlag.

A tavaly év végi 6900-ról az idén október elejére 4700-ra csökkent az 5%-os áfával eladni kívánt ingatlanok száma. A kedvezményes áfakulcsot utolsó lehetőségként kihasználó vásárlókat számba véve az idei utolsó negyedév is hasonló számokat hozhat, így 2019 egészében mintegy 7000 új lakás találhat vevőre.

 


hirdetés

Gyakori kérdés az ingatlant vásárolni szándékozók körében, hogy vajon meddig tart még a lakások drágulása? Meddig mehetnek még fel az árak? Van-e határ, amelyen túl már nem mehet a drágulás? Hogy meddig tart az ingatlanok drágulása, nem lehet tudni. Senki sem lát a jövőbe. Viszont amíg a gazdaság jó teljesítményt mutat, és a bérek is folyamatosan növekednek, addig a lakásárak emelkedhetnek.

 

Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...