Miért hasznos az energetikai tanúsítvány?

  2019. június 29.

Aki ingatlant ad el, az nem tudja elkerülni, hogy a lakásról energetikai tanúsítvány készüljön. Miért hasznos az energetikai tanúsítvány? Egy energetikai tanúsítvány elkészítése elég költséges, ugyanakkor nagyon sok praktikus információt tartalmaz. Az energetikai tanúsítás során megismerheti az épület energetikai minőségét, osztályát, így energiatudatos döntést hozhat például egy adott épület megvásárlása során.

 

2012. január 1-je óta kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni ingatlanvásárlás esetén. A dokumentumot kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara, vagy a Magyar Építészeti Kamara névjegyzékébe felvett tanúsító készítheti el. A mérési módszerek is pontosan meghatározásra kerültek, amelyek alapján egy ingatlan elnyeri energetikai besorolását.

 

Az AA++ „minimális energiaigényű” minősítéstől, a JJ „kiemelten rossz” értékelésig összesen 12 kategória létezik (AA++, AA+, AA, BB, CC, DD, EE, FF, GG, HH, II, JJ). Hazánkban a CC-nél jobb értékelést az ingatlanoknak csupán pár százaléka kap, a lakások közel fele (47%-a) az átlagosnál (FF) kedvezőbb minősítéssel rendelkezik. A két leggyakoribb osztályzat a CC (19%) és HH (14%).

Azért fontos ez a minősítés, mert meg lehet nézni, hogy az egyes kategóriák esetében átlagosan mekkora energiaköltséggel lehet számolni. Statisztikák szerint a legjobb és legrosszabb minősítés között az éves energetikai költségek különbsége akár 371 ezer forint is lehet, ez közel 31 ezer forintos eltérés a havi rezsiben. A két leggyakoribb kategória esetében 14 ezer forint eltérés lehet a havi költségekben. Ingatlanvásárláskor az energetikai tanúsítvány is lehet egyfajta támpont, mert ha megnézi kevésbé tudják megtéveszteni a lakás állapotával, fenntartási költségeivel kapcsolatban.

 

Nemcsak lakásvásárláskor segíthet az energetikai tanúsítvány, hanem a már meglévő ingatlanról is sokat elárulhat az energetikai besorolás. Ha úgy gondolja, hogy túl magasak a lakásfenntartáshoz kapcsolódó havi kiadások, érdemes belevágni egy korszerűsítésbe, felújításba. Ekkor az energetikai minősítés segítséget nyújthat abban, hogy kikalkulálhassa a beruházással elérhető megtakarítás nagyságát. Például, ha a korszerűsítésnek köszöngetően a lakás egy jobb besorolásba kerül, akkor már spórolhat a havi rezsiköltségein.

 

Egy felújításhoz szükségesek lehetnek komolyabb munkálatok, mint például szigetelés, nyílászáró csere stb. ezek akár több millió forintba is kerülhetnek. Ha ezt hitelből szeretné finanszírozni, érdemes pontos költségvetést készíteni, már csak azért is, hogy felmérje, milyen típusú hitelre lesz szüksége. Ha csak pár millió forintba kerül a felújítás, lehet hogy elég egy személyi kölcsön, viszont, ha nagyobb összeget szeretne felvenni, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni, vagy egy korszerűsítési kölcsönt. Egyes bankok felújítási, korszerűsítési hiteleiknél külön kedvezményeket biztosítanak, ha az ingatlan egy meghatározott kategóriánál kedvezőbb energetikai besorolást kap ezzel.

 


hirdetés

Ha hitelt venne fel, a lakásfelújításhoz, a hitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax hitelkalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a hitelajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...