Az önerőt már nem lehet személyi kölcsönből finanszírozni

  2019. szeptember 05.

Az ingatlanárak igen csak felszöktek mostanra, ami a vásárlók kedvét nem szegi, hiszen a lakáspiac továbbra is pörög. Sajnos ilyen ingatlanárak mellet az emberek nem tudják megtakarításaikból finanszírozni az önerőt. Ha a család jövedelme elbírta, többen személyi kölcsönből egészítették ki saját forrásaikat. Az MNB eddig sem támogatta ezt a megoldást, most viszont kiadott egy iránymutatást, így az önerőt már nem lehet személyi kölcsönből finanszírozni.

 

Sokan csak az ingatlanvásárláskor szembesültek azzal, hogy még a szükséges minimális önerőre sem elég megtakarításuk. Ilyen esetekben egy személyi kölcsön nyújthatott megoldást a családok számára, ha azt az igazolt jövedelem nagysága megengedte.

A jövedelem maximális terhelhetőségét a JTM szabály határozza meg. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

A JTM szabályt, az elmúlt gazdasági válság hívta életre. Sajnos a túlzott hitelfelvétel sok családot tett tönkre. Ezzel a szabállyal valamelyest elkerülhető, hogy eladósodási spirálba kerüljenek az emberek. Az MNB úgy gondolta, hogy ha az önerőt személyi kölcsönből finanszírozzák az emberek, azzal kijátsszák a JTM szabályt, és ugyanúgy eladósodáshoz vezethet, mint korábban. Így nem volt más választása, mint, hogy hivatalosan is betiltsa az önerő személyi kölcsönből való finanszírozását.

 

Ha egy időben szükséges személyi kölcsönt és lakáshitelt felvennie, természetesen nem az önerő kiegészítésére, be kell tartani néhány szabályt. Az MNB iránymutatása alapján a lakáshitellel párhuzamosan, vagy az azt megelőző 3 hónapon belül igényelt személyi kölcsönök, fedezetlen hitelek felhasználásáról meg kell győződnie a hitelintézeteknek, vagyis arról, hogy ezek az összegek nem képezik-e a lakásvásárlás önerejének részét. Amennyiben igen, meghiúsulhat a szerződéskötés.

 


hirdetés

A Babaváró hitel ingatlanfedezet nélküli kölcsön, de rá más szabályok vonatkoznak. A Babaváró hitel 75%-a támogatásnak, míg 25%-a hitelnek tekinthető. Ez alapján a felvett támogatás 75%-a elfogadható az önerő kiegészítéseként ingatlanvásárláskor.

Azt még pontosan nem lehet tudni, hogy hogyan fog ez a vizsgálat a pénzintézetek gyakorlatába beépülni. Lehetséges, hogy külön nyilatkozat kell majd, de az is előfordulhat, hogy egyidejű lakáshitel és személyi kölcsön igényléskor a fedezetlen hitel automatikusan elutasításra kerül.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...