Mit eredményezhet a júliusi JTM változás?

  2019. június 06.

Egy hónap múlva életbe lép az új JTM szabály. De mit eredményezhet a júliusi JTM változás? Többek között, hogy magasabb jövedelmet kell majd igazolni ugyanannyi kölcsönhöz. Érdemes kiszámolni, mennyi hitelt kaphat majd, ha akkorra tervezi a hitelfelvételt. A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 


hirdetés

Azért számolnak júliustól szigorúbb jövedelemmel a hitelintézetek, mert nekik biztosíték kell ahhoz, hogy vissza tudja fizetni a törlesztőrészletet az adós. Ha túl magas lenne a törlesztő, hosszabbra nyújtott futamidővel orvosolható a probléma, mert így kisebb összegeket kell havonta törleszteni. Azt viszont fontos tudni, ha ezt a megoldást választja összességében drágább lesz a hitelfelvétel, hiszen tovább használja a bank pénzét.

Az MNB évek óta arra törekszik, hogy biztonságosabbá tegye a hiteleket. Ennek oka, hogy a közelmúltban sok devizahiteles volt képtelen visszafizetni a felvett kölcsönt. Ezért jelentek meg például a fogyasztóbarát lakáshitelek is.

 

A július 1-én életbe lépő JTM változás a lakáshiteleket fogja érinteni. A szigorítás a 10 évnél rövidebb kamatperiódusú lakáshitelekre vonatkozik. Ezen belül is elsődlegesen az 5 évnél rövidebb időre fixált és változó kamatozású konstrukciók kondíciói változnak.

Magasabb jövedelemmel rendelkező igénylők esetén is csökkent a JTM a 10 évnél rövidebb kamatperiódusú hiteleknél, ám a szabályozás kevésbé szigorú, mint 400 000 Ft alatti jövedelem esetén. Aki 400 ezer vagy a feletti nettó jövedelemmel rendelkezik, arányaiban magasabb összegű hitelfelvételre lehet jogosult

Az MNB szabályozása szerint a magasabb nettó jövedelemmel rendelkezők arányaiban magasabb összegű hiteltörlesztést vállalhatnak. Ezt a limitet emelik, 400 000 Ft-ról 500 000 Ft-ra. Magyarországon nem sokan tudnak igazolni ekkora nettó fix jövedelmet. Viszont, amit fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy a hitelfelvevőknek együttesen is elég, ha a bevétele eléri ezt a szintet.

A legnagyobb változás a legolcsóbb hiteleknél várható. Ezek az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsönök. Itt a jelenlegi JTM 60%-ról 30%-ra fog csökkenni. Eszerint, egy 400 000 Ft-os nettó jövedelemmel rendelkező család összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni a jövedelem 30%-ába. Ha a jövedelem nem éri el ezt a limitet, akkor 25%-kal számolhat. Az 5 éves kamatperiódus esetén a mutató 60%-ról 40%-ra csökken, 10 év esetén marad a 60%.

 

A már meglévő hitelek jövedelmet érintő terheivel is számolnak ezután a pénzintézetek. A meglévő hitelkeret 5%-a is beleszámít a JTM-be. Tehát a fentieket összegezve, jobban jár ha még most belevág a jelzáloghitel felvételébe, ha hitelre van szüksége, mert valószínű, hogy júliustól kevesebb hitelt kaphat, mint amennyit most kaphatna az igazolt jövedelmével.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...