A befektetési alapok típusai

  2019. szeptember 25.

Sokszor negatív tartalommal ruházzuk fel a pénzt, valószínű ez a hiányából adódó kellemetlenségek miatt lehet. Pedig inkább szeretni kellene, hiszen a pénz közvetítő eszköz, közvetítésével juthatunk hozzá vágyott dolgokhoz. A pénz arra való, hogy áramoltassuk, kiadjuk, hogy megsokszorozva térjen vissza hozzánk. A magyar lakosság nagyon kis része rendelkezik csak megtakarítással, pedig fontos lenne, hogy a céljainkat meg tudjuk valósítani belőle, vagy egy váratlan kiadás ne okozzon gondot. Ha rendelkezik némi megtakarítással, érdemes elgondolkodni a befektetési alapokon. Cikkünkből megtudhatja, hogy mi is a befektetési alap, illetve melyek a befektetési alapok típusai.

 

A befektetési alapok olyan megtakarítási formák, amelyekben egyszerre sok más befektetővel közösen helyezheti el megtakarított pénzét, megosztva ezáltal egymás között a befektetés kockázatát és költségét. Az alapokban ily módon összegyűlt pénzt az alapkezelő komoly szakértelemmel és piaci ismeretekkel rendelkező szakemberei fektetik be. Ennek köszönhetően olyan eszközökbe nyílik befektetési lehetősége, amelyeket egyéni megtakarítóként nem, vagy csak nehezen érhetne el. Az alapok szigorúan és több oldalról ellenőrzöttek, így biztos lehet abban, hogy a megtakarítása pontosan azon eszközökbe kerülnek befektetésre, amelyek az alap befektetési politikájában előre rögzítésre kerültek.

 

A befektetési alapok típusai

Csatlakozás alapján:

  • Nyíltvégű alapok: A nyíltvégű alapokhoz bármelyik forgalmazási napon csatlakozhat, illetve vissza is válthatja belőle a megtakarításait. Ezek az alapok általában határozatlan futamidőre jönnek létre és Ön döntheti el, meddig tartja benne a megtakarított pénzét.
  • Zártvégű alapok: Az úgynevezett zártvégű alapokhoz csak az alap indulását megelőző jegyzési időszakban tud csatlakozni. Ezen alapok általában határozott futamidőre jönnek létre, azaz konkrét lejárattal rendelkeznek. Amennyiben a futamidő alatt mégis szüksége lenne a befektetett összegre, a zártvégű alapokat tőzsdei megbízás útján értékesíteni tudja. Ebben az esetben viszont a pillanatnyi kereslet fogja meghatározni a befektetés ellenértékét, nem pedig annak az értéke.

 

Milyen típusú eszközbe fekteti megtakarítását:

  • Ingatlanalapok, amelyek különböző kereskedelmi és lakó ingatlanokba fektetnek.
  • Értékpapíralap, ezen belül a legegyszerűbb termékcsoportot a pénzpiaci alapok alkotják, amelyek különböző pénzpiaci eszközökbe, azaz bankbetétekbe, illetve rövid lejáratú állampapírokba és kötvényekbe fektetnek.
  • Külön csoportot alkotnak a kötvényalapok, amelyek portfoliójában a legkülönbözőbb kötvényeket, kamatozó eszközöket találjuk.
  • A részvényalapok portfolióját már nem a kamatozó eszközök, hanem a különböző vállalatok által kibocsátott részvények alkotják.
  • A vegyes alapok pedig ezen két eszközosztályt, a kötvényeket és a részvényeket vegyítik portfoliójukban.
  • Speciális alapfajták, mint például az abszolút hozam alapok (Ezek nem egy adott eszközosztályhoz kötöttek, hanem a piaci történések függvényében szabadon mozgathatják eszközeiket azok között.), a származtatott alapok (Ezek nem közvetlenül, hanem valamilyen származtatott eszközön keresztül fektetnek az értékpapírokba.), tőkevédett alapok (Ezek a befektetett tőkét a futamidő, vagy egy előre meghatározott tartási idő után mindenképpen visszafizetik.).

 


hirdetés

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...