Vajon megéri még a lakáskiadás?

  2019. október 21.

Sokan vásárolnak lakást kiadás céljából. Általában a kereslettel együtt a kínálat is megnő. Az augusztus a legerősebb hónap ingatlankiadási szempontból. Ekkor zúdul a kereslet leginkább a piacra. Az albérletszezon szeptember végéig tart, amikor is 30-40%-kal élénkül a kiadó lakások iránti kereslet. Emiatt nem kizárt, hogy ebben az időszakban 10-15%-kal megemelkednek az albérletárak. Az áremelkedés viszont átmeneti jellegű, az árak az év végére kiegyenlítődnek. Továbbra is kérdés, hogy vajon megéri még a lakáskiadás? Időnként különböző felmérésekkel megvizsgálják, hogy a nagyvárosokban és Budapesten mennyit hoz egy lakás kiadása. A legújabb hozam adatok elég biztatóak.

 

Mikor befektetésként vásárol meg egy lakást, ennek alapján is válasszon. Ne úgy nézze, mintha saját használatra venne ingatlant. Egy megtakarításnál a legfontosabb a várható hozam, illetve a kockázat. Az ingatlantulajdon hozama két részből tevődik össze. Az egyik a bérleti díj, a másik a lakás felértékelődése. Mindkét összetevő jelentősen növekedett, mivel az elmúlt időszakban, drágultak az albérletek, és az ingatlanok értéke is nagyot nőtt. Ez utóbbi csak akkor érdekes, ha a lakás eladásra kerül.

 

A legjobb hozamot egy budapesti VIII. kerületi és egy miskolci lakás hozta az idei őszi adatok szerint. 10,1 és 10,4% a hozamok értéke. Ekkora hozamot elérni úgy lehetséges, hogy ezek az ingatlanok viszonylag olcsók voltak, és nagyban nőtt az értékük, illetve ehhez képest jó bérleti díjjal voltak kiadhatók.

Az egész fővárosra jellemző hozam némileg alacsonyabb 8,1%. A felmérésben szereplő vizsgált vidéki nagyvárosokban Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Veszprém viszont ennél valamivel jobb, 8,9%.

Ennyit hoznak általában a megvett és kiadott ingatlanok. Ha azt is vizsgáljuk, hogy használt, vagy újépítésű lakásról van-e szó, akkor azt mondhatjuk, hogy jobb üzletnek bizonyulnak a használtak, mint az újak, méghozzá azért, mert az újlakások rendkívül drágák. Egyrészt sokkal lassabban hozzák vissza az értéküket, másrészt pedig egy drága ingatlant nem nagyon lehet még drágábban értékesíteni.

 

Ami viszont az új, jobb állapotú otthonok nagy előnye, hogy kevesebb gonddal járnak. Egy frissen felújított ingatlanhoz 5-7 évig hozzá sem kell nyúlni. Ezt követően újra költeni kell az állagmegóvásra vagy a műszaki korszerűsítésre. Erre kiváló megoldás a lakásfelújítási és korszerűsítési hitel. A használt lakásoknál a vételár 8-10%-ára becsülik a vásárlás után felmerülő költségeket.

 

Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...