Lakásfelújítási és korszerűsítési hitel

  2019. július 05.

Sokan vágnak bele otthonuk felújításába, korszerűsítésébe annak ellenére, hogy ez nem egyszerű dolog. Megemelkedtek a munkadíjak, és az anyagárak is. Kevesen vannak, akik készpénzből finanszírozni tudják a lakásfelújítást. Nekik lehet jó hír, hogy számos hitelintézet rendelkezik hazánkban az általános lakáshiteleken és építési hiteleken belül kifejezetten lakásfelújítási és lakáskorszerűsítési célokra kialakított lakáshitel konstrukciókkal. Nézzük meg, milyen jellemzői vannak a lakásfelújítási és korszerűsítési hitelnek.

 

Lakásfelújítási és korszerűsítési hitel

Mi számít lakásfelújításnak?

Lakásfelújításnak számít minden olyan általános javítási, építés, szerelési munka, amely az eredeti műszaki állapotot részben vagy egészben visszaállítja, továbbá az olyan munkálatok, melyek során egyes szerkezetek, berendezések cseréjével, átalakításával javul az ingatlan használhatósága, esztétikai megjelenése.

 

Mi számít lakáskorszerűsítésnek?

Lakáskorszerűsítésnek minősül a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs. Emellett korszerűsítésnek számít a központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazása is, valamint az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése.

 

Miért érdemes lakásfelújítási illetve lakáskorszerűsítési hitelt választani?

 • Mivel a lakásfelújítási és korszerűsítési hitelek a lakáscélú hitelek közé tartoznak, így kondícióik megegyeznek egy lakásvásárlási hitel kondícióival.
 • Felújításra lakástakarékkal kombinált esetekben és lakásfelújítási pályázatokon keresztül állami támogatást is lehet szerezni, lakáskorszerűsítésre pedig külön támogatott lakáshitel is létezik.
 • A lakásfelújítási illetve lakáskorszerűsítési hitellel nagyobb összeget tud megigényelni amiatt, mert egyes bankok ezeknél a hiteleknél a lakásfelújítás illetve lakáskorszerűsítés után várható ingatlanértékből kiindulva határozzák meg a maximális finanszírozási hányadot.

 

Milyen kivitelezési formák lehetnek?

 • Szervezett kivitelezés: Az építtető megbízása alapján kivitelező cég által elvégzett lakásfelújítási munkálatok. A megbízás történhet a teljes építési munkálatokra, valamint csak egyes részmunkálatokra vonatkozóan is.
 • Házilagos kivitelezés: A lakásfelújítási építési munkálatok építtető által történő elvégzése.
 • Vegyes kivitelezés: A lakásfelújítás munkálatai során a szervezett és a házilagos kivitelezés együttes alkalmazása.

 


hirdetés

Milyen sajátosságai vannak a lakásfelújítási iletve lakáskorszerűsítési hiteleknek?

 • A lakásfelújítási illetve lakáskorszerűsítési hitel igénylésekor szinte minden pénzintézetnél le kell adni egy tervezett költségvetést.
 • Többnyire előfinanszírozásosak, vagyis ha a hitelt nyújtó intézmény megvizsgálta az ingatlant, a költségvetést és a hitelfelvevő jövedelmét, s kérelmét pozitívan bírálta el, akkor már a munkálatok megkezdése előtt utalja a hitel egészét vagy egy részét.
 • Nagyobb összegű lakásfelújítási hiteleknél, vagy ha a kiindulásul szolgáló ingatlan értéke nem elegendő a lakásfelújítási hitel teljes összegének folyósításához, akkor általában szakaszosan, vagyis több részletben utalják a teljes összeget, de előfordulhat az is, hogy egy összegben odaadják.
 • Főleg a támogatott lakásfelújítási hitelezési formáknál előírás az, hogy a hitelintézet felé le kell igazolni számlákkal a költségeket, piaci kamatozású lakásfelújítási és lakáskorszerűsítési hiteleknél azonban a pénzintézetek belső szabályzata alapján általában nem szükséges a számlák benyújtása.
 • Csak akkora összegű lakásfelújítási iletve lakáskorszerűsítési hitelt igényelhet, ami nem haladja meg a költségvetésben szereplő összeget.

 

A legkedvezőbb lakáshitelt itt találja - Hitelmax lakáshitel kalkulátor

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...