A lakáskiadás buktatói

  2018. augusztus 09.

Sokan választják befektetésként a lakáskiadást, ugyanis még mindig megéri az ingatlanbefektetés. Egy hónap és elkezdődik az oktatás a főiskolákon, egyetemeken. A diákok már kezdik keresgélni az albérleteket, hogy le ne maradjanak a legjobb lehetőségekről. Ha Ön is kiadná ingatlanját érdemes elolvasnia cikkünket, mert hasznos információkkal szolgálunk, megtudhatja mik a lakáskiadás buktatói. Nem is gondolná, hogy mennyi apró dolog van, amire érdemes odafigyelni. Az első és legfontosabb kérdés, hogy hosszú vagy rövid távú kiadásban gondolkodik.

Nagyon elővigyázatosnak kell lenni, ugyanis egy ingatlankiadás számos veszéllyel jár, mert sajnos sok törvény a bérlőket védi. Minden esetben fontos, hogy a bérlő hivatalos okmányokkal igazolja magát. El kell kérni a személyi igazolványt és a lakcímkártyát, hogy meggyőződjön róla, hogy az adatok valódiak. Sajnos sok olyan esetről lehet hallani, hogy a bérlő által megadott lakcím nem létezik, majd egyszer csak ő is eltűnik, jelentős tartozást hagyva maga után.

Minden esetben írásos bérleti szerződésre van szükség. A szóbeli megállapodás semmit nem ér, főleg ha a későbbiek folyamán jogi útra terelődik az ügy, ugyanis csak írásban érvényes a jogviszony. Ha van lakásbérleti szerződés a feltételek is egyértelműek, utóbb nem vitathatóak.

 

A lakásbérleti szerződésbe érdemes belefoglalni:

  • szerződés időtartamát
  • bérleti díjat
  • kauciót
  • szerződésszegés eseteire és a szerződés megszüntetésére vonatkozó információkat
  • bérlemény tárgyát cím és helyrajzi szám szerint
  • ha csak egy ingatlanrészről van szó, akkor azt, hogy ez milyen helyiségek használati jogosultságával jár, valamint a közös használatú helyiségekben található ingóságokat a bérlő igénybe veheti-e
  • ingóságok tételes felsorolása (ha vannak)
  • bérlő ideiglenesen befogadhat-e mást a bérleménybe
  • bérleti díj összegét
  • fizetés idejét és módját

 

Érdemes kauciót kérni, mert abból fedezhetőek az esetlegesen bekövetkező károk, illetve az elmaradt bérleti díj. Ha a lakáskiadónak okozott károk meghaladják a kaució mértékét, a kárért a bérlő teljes vagyonával felel. Ha diákoknak lett kiadva az ingatlan célszerű a szülők szerződésbe vonása, mint készfizető kezes, mivel a diákok nem rendelkeznek önálló jövedelemmel.

 

A bérleti szerződés az időtartamát illetően lehet határozott és határozatlan. Ezt a jogviszonyt bármelyik fél a hónap 15. napjáig a következő hónap végére mondhatja fel. Ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat a tárgyhónap végére szólhat a felmondás. Az előzetes írásbeli felszólítást követő legalább 15 napos felmondási idővel lehet megszüntetni a szerződést. Nem szükséges előzetes felszólítás, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. Ebben az esetben a felmondásról való tudomás-szerzéstől számított nyolc napon belül kell közölni. A legcélravezetőbb, ha minden közlés írásban történik személyes kézbesítéssel vagy tértivevényes úton. A szerződés megírása történhet a felek által két tanú jelenlétében, akik ezt aláírásukkal hitelesítik, de jobb, ha ügyvédhez fordulnak annak érdekében, hogy a jogszabályokkal összhangban álló okirat készüljön.

 

A hazai ingatlanpiacon a magánszemélyek által kiadott lakások többsége után nem fizetnek adót, nem úgy, mint a cégek tulajdonában levő lakások után. Előfordul, hogy külön számlás és számlamentes ár is létezik. Érdemes átgondolni az adófizetés kérdését, mert könnyen az adóhivatal látókörében találhatja magát, és a bérleti szerződés egyértelmű bizonyítéka annak, hogy olyan jövedelemhez jutott, ami után nem fizet adót.

 

A közös költséget nem illik a bérlővel fizettetni, kivéve, amikor a közös költség tartalmaz energiafogyasztást is, de ekkor is érdemes megbontani. Ha a bérlő hosszabb távon bérli az ingatlant ettől külön megállapodás alapján el lehet térni. A közüzemi számlákat egyesek saját nevükön hagyják, mások átíratják. Az utóbbi megoldás kockázatmentesebb. Ha a saját nevén maradnak az energiaszámlák, rendszeresen érdeklődjön, hogy rendben mennek-e a befizetések, amennyiben nem, intézkedjen. Az is megoldás lehet, hogy a számlák saját címére érkeznek, és havonta adja át a bérlőnek, egyben be is szedve a szükséges összeget. Az összegről érdemes előre tájékoztatni a bérlőt, hogy ne érje váratlanul. Fontos, hogy a lakás átadásakor közösen rögzítsék az óraállásokat. Az internet és kábel tv szolgáltatást mindenképpen célszerű a bérlő nevére íratni, mert nemfizetés esetén a szolgáltató azt pereli, akinek a nevén van a szolgáltatás. Ha nincsenek fizetve ezek a szolgáltatások hamar ki is kapcsolják őket.

 

A mai világban szinte minden kapcsolat elektronikusan zajlik. Így nagyrészt a bérlőkkel való kommunikáció e-mailben, a fizetés pedig átutalással történik. Nem feltétlen indokolt a személyes kontaktus. Viszont, ha Ön néha szeretné megnézni milyen állapotban van az ingatlan, ezt a bérlőkkel való előzetes egyeztetés alapján érdemes megtenni, sőt, akár a szerződésben is megállapodhatnak egy időpontban, amikor találkoznak és megbeszélik a szükséges ügyeket. Senki sem szereti, ha bejelentés nélkül állandóan a nyakára járnak.

 

Probléma esetén a bérlőtől gyorsan meg kell szabadulni, mielőtt nagyobb kárt okozna. Fizetésnél pár napos késés, esetleg 1-2 havi díj későbbre halasztása elfogadható lehet, főleg ha hihető magyarázatot is kap hozzá, és előtte a fizetés rendben volt. Fontos, hogy a hátralék ne haladja meg a kaució mértékét, még akkor sem, ha a biztosíték lelakható. Először győződjön meg róla, hogy nem keletkeztek károk a lakásban, nincsenek felhalmozott tartozások. Ha előzetes jelzés nélkül elmarad egy havi díj kifizetése, érdeklődjön annak oka után, és ha kell, azonnal intézkedjen. Ha a bérlőtől meg kell szabadulni, legyen nagyon körültekintő. A nagyobbik baj, ha nincs szerződés. A bérlő akkor is vitathatja a felmondást, ha van szerződés, ami évekig elhúzódó perré is alakulhat. Egyszerűbb megoldás egy közjegyzői okirat készíttetése, amelybe bele lehet foglaltatni a bérleti szerződést, mert ez végrehajtható.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...