2019-es változások az ingatlankiadás adózásában

  2019. március 12.

Megváltozott a törvény, kedvezőbb lesz az adózás a kiadott ingatlanok bevétele után. Eddig is sokan vásároltak lakást kiadási céllal, valószínű az előnyös változásoknak köszönhetően a jövőben még többen fognak. Azoknak jelent ez nagyobb anyagi előnyt, akik több ingatlant adnak ki, vagyis üzletszerűen, vállalkozás jelleggel foglalkoznak ezzel a tevékenységgel. Itt évi több tízezer forint megtakarítás jelentkezik majd ezzel a változással. Ha cikkünket tovább olvassa, megtudhatja mik a 2019-es változások az ingatlankiadás adózásában.

 

2019-es változások az ingatlankiadás adózásában

A rezsi elszámolása

A régi szabály szerint, az ingatlan bérbeadás bevételeként kell a rezsit számítani. A bérleti szerződésben jellemzően a bérleti díj + rezsi megfizetése mellett adja ki a tulajdonos a lakását. A mérőórák a lakástulajdonos nevén maradnak. A bérbeadás bevételének nem csak a bérleti díjat, hanem a rezsit is figyelembe kellett venni. Akkor is így kell számolni, ha a rezsit valójában a bérlő fizeti be a postán vagy utalja el. A közműszolgáltatók felé befizetett rezsi költségként elszámolható a számlák alapján.


hirdetés

Az új szabály szerint, mely 2019. január 1-től érvényes, nem kell a bérbeadás bevételeként számolni a rezsit. (Szja törvény 17. § (3a) pontja, 1995. évi CXVII. törvény)

 

Adóelőleg levonás szabályai

Ez a változás csak azokra vonatkozik, akik cégnek adják bérbe ingatlanjukat. A bérbeadott ingatlan lehet lakás, iroda, üzlethelyiség, műhely, bármi, az alábbiak szerint kell eljárni. A régi szabály szerint amennyiben cég részére adta ki ingatlanját, nem kellett negyedévente adóelőleget fizetni, hanem a bérlő minden hónapban visszatartotta az adóelőleget a bérleti díjból és ő utalta el az államnak az Ön adóját. Az Öntől levont személyi jövedelemadóról következő év január 31-ig adott egy igazolást, ami alapján az adóbevallásba beírhatta ezt az összeget, mint megfizetett adót. Az adóelőleg levonáshoz szükség volt egy nyilatkozatra év elején a várható költségeiről, ami alapján levonják az adót. A bevétel maximum 50%-ának megfelelő költségről lehetett nyilatkozni.

A régi szabály megmarad, de van egy kis kiegészítés, ami csak lakáskiadás esetére vonatkozik. Ha a lakás bérbeadója másik településen bérel lakást, annak bérleti díja levonható a lakáskiadás bevételéből. A külföldön bérelt lakások esetén is alkalmazható ez a lehetőség. Ez eddig is így volt.

A változás az, hogy ha ezt bejelenti, akkor felülíródik az 50%-os szabály, és nem fog a bérlő adóelőleget levonni feleslegesen.

 

Berendezési tárgyak

A megemelkedett tárgyi eszközök beszerzésére vonatkozó értékhatár, az eddigi 100 ezer Ft-ról 200 ezer Ft-ra nőtt. Ingatlan bérbeadás esetén bútorok, berendezési tárgyak, háztartási gépek tartoznak ebbe a körbe. A 200 ezer Ft-nál többe kerülő dolgokra továbbra is vonatkozik az átalány-értékcsökkenés.

 

Ha hitelből vásárolna ingatlant, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hiteligényre, vagy sem. A kalkulátor kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...