Néhány tipp, hogy sikeres legyen a lakáshitel kiváltása!

  2018. január 18.

Az elmúlt néhány évben sokan vásároltak ingatlant akár saját célra, akár befektetés céljából. Sajnos kevesen vannak, akik készpénzből ki tudnak fizetni egy ingatlant, ehhez általában hitel segítségére van szükség. Viszont ezeket a hiteleket nem árt évente felülvizsgálni, mert a hitelkamatok nagyot zuhantak az elmúlt 1-2 évben. Sosem voltak még ilyenek alacsonyak, mint napjainkban. Jelenleg a lakáshitel kamatok 2-5% körül mozognak. Egy lakáshitelt a legcélszerűbb egy lakáscélú hitellel kiváltani, mert így jár a legjobban. Ha Ön korábban hitelt igényelt lakásvásárlásra, bővítésre, felújításra, építésre, vagy korszerűsítésre, azok kiváltására kaphat lakáscélú hitelt.

A lakáscélú hitelek kiváltására nyújtott kölcsönök kamata lényegesen alacsonyabb, mint a más jellegű hiteleké, ezáltal a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) is kedvezőbb. Ez annyit jelent, hogy 1,5-2%-os különbség is lehet, egy lakáscélú hitel, illetve egy szabad felhasználású, vagy egyéb hitel kamatai között. Nagyobb összegű hitelek esetében, ez több millió forintos különbséget is jelenthet. Tehát a lakáscélú hitelek kiváltását külön kell kezelni a többi hitel kiváltásától.

 

Mindenképpen tartsa szem előtt, hogy olyan hitelt válasszon a kiváltásra, amellyel nem esik el a kedvezményektől. Íme néhány példa:

Lakástakarék

A lakáscélra gyűjtögetők körében a legnépszerűbb megtakarítási forma a lakástakarék. Az állam is támogatja 30%-kal, de legfeljebb évi 72 ezer forinttal. Viszont ez az állami támogatás csak abban az esetben jár, ha a lakáscélt igazolni is tudja. Ez lehet akár egy lakáscélú hitel előtörlesztése, vagy kiváltása is. Vagyis, ha az eredetileg vásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, vagy felújításra felvett hitel lakáshitellel kerül kiváltásra, abba is betörleszthető a lakástakarék. Viszont, ha egyéb hiteleket is be szeretne vonni ebbe a hitelkiváltásba, és egyetlen hitellel szeretné kiváltani, arra a lakástakarékot nem lehet felhasználni.

 

CSOK

Használt lakás vásárlására, valamint bővítésére igényelt Családi Otthonteremtési Kedvezmény esetén az a szabály, hogy az 5 éven belül eladott ingatlan árát fel kell használni a CSOK-kal támogatott ingatlanhoz. Az elszámolandó eladási ár bizonyos tételekkel csökkenthető, például az eladáskor visszafizetett lakáscélú hitel összegével.


hirdetés

Példa: CSOK segítségével szeretne vásárolni egy 20 millió forint értékű ingatlant. Az elmúlt 5 évben sikerült értékesítenie egy 30 millió forint értékű ingatlan, amelyen az eladáskor volt még 25 millió forint hitel. Ha ez a hitel lakáscélú hitel volt, amely az eladási árból került visszafizetésre, akkor a most vásárolni kívánt 20 millió forintos ingatlanhoz 5 millió forint önerőt kell legalább felmutatni (30 millió forintért adta el az ingatlant, abból 25 millió forint a visszafizetett hitel, vagyis 5 millió forint maradt).

Ha viszont a hitel szabadfelhasználású, vagy egyéb célú volt, a teljes eladási árat, kell felhasználni a vásárláshoz. Illetve ebben az esetben egyáltalán nem jár a CSOK, mert az eladott 30 millió Ft teljes egészében fedezi a vásárolni kívánt ingatlan vételárát, így nincs alapja a CSOK igénylésnek.

 

Adómentes munkáltatói támogatás

Nagyon kevesen ismerik ezt a fajta állami támogatást, de létezik. A munkáltatón keresztül is támogathatja az állam a lakáshitel törlesztését. Ha van lakáshitele, és van lehetősége, érdemes ezt kérni cafetéria elemként. Adómentesen havonta körülbelül 80 ezer forintot kaphat a munkavállaló lakáshitel-cafeteria néven, amit a hitelének a törlesztésére fordíthat. A cég 5 év alatt legfeljebb 5 millió forinttal támogathatja a lakáshitel törlesztését, adómentes vissza nem térítendő formában. Fontos kritérium, hogy a támogatható hitel igazolható módon lakáscélú legyen.

 

Előtörlesztési díjkedvezmények

A bankok többségénél van lehetőség előtörlesztésre, melyhez előtörlesztési díjkedvezményt is adnak, ezek azonban szintén csak lakáscélú hitelek esetén érhetők el. A futamidő lejárata előtti visszafizetés átlagos költsége 1,5-2%, amelyet vagy teljes egészében, vagy részben elengednek egyes hitelintézetek. Általánosságban elmondható, hogy a futamidő első 4-5 éve után lehet élni a kedvezményes előtörlesztés lehetőségével, és ennek feltétele, hogy ez önerőből, vagy lakástakarékból történjen.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...