Milyen élethelyzetekben segíthet egy kölcsön?

  2020. október 19.

Sokszor lehet hallani, hogy a hitelfelvétel ördögtől való, hány család élete ment tönkre miatta. Ez részben igaz is, viszont sokaknak a hitel jelentheti az egyetlen lehetőséget céljai eléréséhez. Nem lehet baj egy hitellel, ha megfontoltan, körültekintően jár el felvételekor. Az első és legfontosabb, hogy akkora összegű hitelt vegyen fel, amekkorának a törlesztését biztonsággal fizetni tudja. Milyen élethelyzetekben segíthet egy kölcsön? Cikkünkből megtudhatja a részleteket.

 


hirdetés

Milyen élethelyzetekben segíthet egy kölcsön?

Ingatlanvásárlás

Sokan csak lakáshitel segítségével tudják megvenni álmaik otthonát. Az elmúlt évek ingatlan áremelkedése miatt sokan nem tudnak önerőből finanszírozni egy lakást. Lakásvásárláskor érdemes figyelni, hogy lehetőleg hosszú kamatperiódusú kölcsönt igényeljen, ezzel nagy mértékben csökkenthető a kamatváltozásból eredő törlesztőrészlet növekedése. Gondolja át, hogy a jövedelme mekkora törlesztőrészletet bír el. A fizetés 30-40%-ánál magasabb törlesztőrészletet nem érdemes bevállalni. Gondolja át, hogy mi történne, ha a jövedelme jelentősen visszaesne? Akkor is biztonsággal tudná-e fizetni a hitelt.

 

Váratlan, nagyobb összegű kiadás

Bármikor előfordulhat, hogy valami meghibásodik otthonában, aminek megjavítása magasabb költségekkel is járhat. Ilyenkor megfelelő megoldás lehet a szükséges kiadást személyi kölcsönből, vagy hitelkeretből finanszírozni. A fedezetlen hiteleket kedvező feltételekkel lehet igényelni. Az év végéig a THM értéke nem haladhatja meg az 5,75%-ot. Egy személyi kölcsön esetén azonban a konstrukció kamata a jövő évben sem emelkedne meg jelentősen. Csak abban az esetben igényeljen fedezetlen kölcsönt, ha jövedelme biztosnak tekinthető és megfelelő nagyságú. Mindenképpen vegye figyelembe hiteligényléskor az idei év alacsony fizetési kötelezettségét követő időszak törlesztőrészletét is.

 

Felújítás

Többnyire egy felújítást a család előre megtervez, így a költségek fedezetének is rendelkezésre kell állnia a munkálatok megkezdése előtt. Sajnos nem egyszer fordult már elő, hogy a munkálatok megkezdését követően derül ki számos rejtet hiba, ami megnövelheti a kiadásokat. Ha nem tudja ezeket az extra kiadásokat saját megtakarításából finanszírozni, akkor a kölcsön lehet a megoldás. Itt szóba kerülhet akár egy felújítási célú lakáshitel is, mely igen alacsony kamatok mellett elérhető. Ha viszont az idő sürgeti a hitelfelvevőt, akkor akár egy személyi kölcsönből is finanszírozható a korszerűsítés. Érdemes előzetesen egy szakértővel felmérni a várható költségeket, ugyanis ha munkálatok közben derül ki, hogy nem elég a pénz a felújításra, vélhetően sürgős lesz a hitelfelvétel. Ebben a helyzetben pedig már a elsődleges szempont a bírálati idő lesz és nem a kölcsön tényleges ára, kamata.

 

Hitelkiváltás

A jelenlegi kamatkörnyezet nagyon kedvező, jóval olcsóbban lehet most kölcsönt igényelni, mint néhány évvel ezelőtt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a már hitellel rendelkezők nem részesülhetnének a jelenlegi kedvező kamatok előnyéből. Hitelkiváltással a meglévő drágább hitelét kedvezőbbre cserélheti. Gyakorlatilag a jelenleg érvényes, kedvező kondíciók mellett fizetheti tovább kölcsönét. Fontos figyelembe venni a hitelkiváltáshoz kapcsolódó egyéb költségeket is. Ilyen például a meglévő hitel előtörlesztési díja, ez jellemzően az előtörlesztett összeg 1,5 – 2% szokott lenni piaci kamatozású lakáshiteleknél, de például egy fogyasztóbarát lakáshitelnél maximum 1% lehet. Az új hitel igényléséhez kapcsolódó induló díjakról, költségekről sem szabad megfeledkezni.

 

Hitelkártya

A hitelkártya esetében egy hitelkeretet kap, melyből vásárolhat. Újra elkölthetővé válik az összeg amennyiben visszafizeti, visszatölti a keretből elhasznált részt. A hitelkártya is fedezetlen hitel, emiatt egy újonnan igényelt kölcsön THM értéke idén nem haladhatja meg az 5,75%-ot. Amennyiben vásárol a kártyával, akár teljesen kamatmentesen használhatja a bank pénzét. Van egy úgynevezett türelmi időszak, ha ezen időszakon belül visszafizeti a teljes elvásárolt keretet, akkor nem kell kamatot fizetnie. Ráadásul a legtöbb hitelintézet a vásárlások egy részét még külön jóvá is írja. Két fontos szabályt kell betartania. Az egyik, hogy ne történjen készpénzfelvétel a kártyával, a másik pedig, hogy minden hónapban a teljes keretet visszafizesse.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...