Hitelkártya – visszafizetési módok

  2018. október 05.

A hitelkártya előnyeihez tartozik többek között, hogy egy hitelkártyával a bank pénzét használja, nem a sajátját. Ha betartja a hitelkártyára vonatkozó szabályokat a hitelintézet pénzét ingyen forgathatja. A három legfontosabb szabály: 1. ne lépje túl a hitelkeretet, 2. mindig időben fizesse vissza tartozását, 3. ne használja készpénzfelvételre a kártyát, csak vásárlásra. Ha ezeket betartja, csak nyerhet vele, még pénzt is spórolhat. A hitelkeret meghatározása egyénre szabva történik a bank által, ami általában a nettó kereset 2-3-szorosa. Fontos, hogy a hitelkártya csak precíz, pontos ügyfeleknek ajánlott. Ha Ön nem képes teljesíteni a feltételeket, gondolja át alaposan, hogy szüksége van-e rá, mert nagyon könnyen adósságot halmozhat fel. A hitelkártya igénylése nagyon egyszerű, sokakat pont ez a könnyű hitelhez jutás sodor nehéz helyzetbe. Egy hitelkártyáról elhasznált pénzt vissza is kell fizetni. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen hitelkártya visszafizetési módok léteznek. A hitelkeret visszafizetésére többféle lehetőség is van, így biztosan mindenki megtalálja a legmegfelelőbbet.

 

A hitelkártya használatakor van egy 1 hónapos (30-45 nap) költési időszak, más néven türelmi időszak, mely során maximum a megállapított hitelkeret mértékéig ingyen használhatja a hitelintézet pénzét. A következő időszak a visszafizetési időszak, ami 15-23 nap, ez alatt kell rendezni az előző hónap végén fennálló tartozását. Itt fontos megjegyezni, hogy ez a 15-23 napos visszafizetési időszak már része a következő 1 hónapos költési időszaknak is. Ha nem történik meg időben a hitel visszafizetése, vagyis a türelmi időn belül, kamattal terhelik meg tartozását, amelyet az elhasznált összegen felül meg kell fizetni.

 

Hitelkártya – visszafizetési módok

  • Csoportos beszedési megbízás: A csoportos beszedési megbízás a legkényelmesebb fizetési megoldás, ezzel biztos lehet abban, hogy időben kifizetésre kerül a hitel. Hátránya, hogy drága (akár több, mint 1000 Ft is lehet), illetve, hogy nem minden bank ad erre lehetőséget.
  • Csekk: A köznyelvben elterjedt sárga csekkes megoldás, aminek helyes elnevezése készpénz-átutalási megbízás. Az effajta befizetésre a postán van lehetőség, mely a bankhoz később érkezik be, ezért célszerű a határidő előtt legalább 2-3 munkanappal rendezni az összeget. A postán történő befizetésekre több bank befizetési költséget számít fel. Minden hitelintézet hirdetményében megtalálható az erre vonatkozó díjtétel, ami általában pár száz forint.
  • Eseti átutalási megbízás: Ha másik banknál van a folyószámlája, akkor ez a legegyszerűbb, és kisebb adósság esetén a legolcsóbb megoldás.
  • Átvezetési megbízás: Ha ugyanannál a banknál van a folyószámlája és hitele, akkor a számlák közti ingyenes átvezetéssel ki lehet egyenlíteni az adósságot. Ez kényelmes és költséghatékony megoldás.
  • Pénztári befizetés: A bankfiókban is van lehetőség a tartozás befizetésére. Ez a megoldás azonban még a sárga csekkes befizetésnél is drágább. A bank hirdetményében megtalálja az erre vonatkozó díjtételt, ami általában pár száz forint.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...