Mibe érdemes fektetni a pénzt lakástakarék helyett?

  2018. október 24.

A parlament eltörölte a lakástakarékok 30%-os állami támogatását, melynek segítségével négy év alatt akár 10%-os fix hozamra is szert lehetett tenni. Az országgyűlés nem szünteti meg teljesen a lakástakarékokat, csak az állami támogatást vonja meg, így az LTP továbbra is, biztonságos, kiszámítható hozamot szolgáltató termék, viszont hozama vélhetően alacsonyabb lesz az eddiginél, így új terméket kell kidolgoznia a lakástakarékoknak. Az LTP 30%-os állami támogatásának megszűnésével, továbbra is akadnak hazánkban olyan termékek, melyek a magas hozam, a kiszámíthatóság és a rendszeres befizetés hármasságából kettőt egyszerre teljesítenek. Nézzük mibe érdemes fektetni a pénzt lakástakarék helyett!

 

Mibe érdemes fektetni a pénzt: Rendszeres befizetéssel magas hozam

Unit-linked megtakarítási célú életbiztosítás

A unit-linked biztosítások lehetnek rendszeres díjas, megtakarítással kombinált termékek, illetve egyszeri díjas változatuk is létezik. Havonta vagy évente lehet befizetni rajtuk keresztül aktív és passzív eszközalapokba, a portfólió elrendezéséről viszont Önnek kell dönteni.

Több olyan unit-linked biztosítás van, amelyen keresztül akár éves 20-40%-os hozam is elérhető, ez a hozam azonban nem garantált. Fontos tudni, hogy a magasabb hozampotenciállal rendelkező eszközalapok jellemzően drágábbak is, mint kevésbé kockázatosak.

Ha nyugdíjbiztosításként indítja el, az UL-biztosítások mellé akár 20%-os éves, befizetésarányos adójóváírást is igénybe vehet, aminek éves felső határa130 ezer forint. 20 év alatt ez körülbelül még 2 százalékponttal növeli a hozamokat. Nem árt, ha tudja, hogy ezzel nyugdíjcélra köteleződik el, viszont ha a nyugdíj elérése előtt szükséges a biztosítás feltörése, az állami támogatást 120%-kal növelve vissza kell fizetni.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma. Ha ezt a megtakarítási formát választja, erre is jár a 20%-os állami támogatás, aminek felső határa 150 ezer forint évente. Ha nyugdíjpénztárba fekteti pénzét, azt többnyire kötvényekbe és / vagy más befektetési alapokba fektetik tovább, így kifejezetten magas hozam többnyire nem érhető el, így a kockázat is kisebb. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetén lehetősége van a hozam kivételére háromévenként a tízedik év eltelte után, sőt, a huszadik év eltelte után a tőke likviditása is szépen, lassan felszabadul.

Kockázatosabb eszközök értékpapírszámlán

Nem kifejezetten egy rendszeres megtakarítási forma, technikailag mégis megoldható, hogy rendszeres jelleggel kockázatos eszközöket, például részvényeket vagy részvényalapok befektetési jegyeit vásárolja meg egy értékpapírszámlán. Néhány pénzintézet különféle kedvezményekkel támogatja ezt a megtakarítást. Érdemes nyugdíj-előtakarékossági számlában (NYESZ) is gondolkodni, hiszen itt is jár 20% adójóváírás, ennek éves maximuma azonban csak 100 ezer forint. Néhány részvény hatalmas hozammal rendelkezhet, viszont akár teljes tőkevesztéssel is járhat, ha egy olyan cég papírjait vásárolja meg, amely csődbe megy.


hirdetés

 

Mibe érdemes fektetni a pénzt: Rendszeres befizetéssel kiszámítható hozam

Vegyes megtakarítási célú életbiztosítás

A biztosító gondoskodik a befektetés elhelyezéséről és maximum 2,3%-os kamatot ad, viszont a termék core költségei általában megközelítik, sőt, túl is léphetik a technikai kamatot, így csak hosszabb távú, legalább 20 éves futamidejű megtakarítással érhet el pozitív hozamot, ha nem ér el jelentős többlethozamot a piacokon a biztosító.

Babakötvény

A Babakötvény egy inflációkövető állampapír, melyet a MÁK-nál vezetett számlára díjmentesen lehet vásárolni, és 10%-os, maximum 6000 forintos éves állami támogatás is jár hozzá. Az infláció felett 3% kamatprémiumot is fizet, vagyis összesen 5,4%-ot kamatozik, ami az állami támogatástól eltekintve is kifejezetten szép hozamnak számít. A gyermek 18. életévének betöltése után használhatja fel.

Banki megtakarítási programok

Néhány pénzintézet plusz kamatot ad azoknak, akik vállalják, hogy havonta kisebb-nagyobb összegeket rendszeresen lekötnek betétbe, viszont alig néhány bázispontnyi extra hozamról van szó a normál betétekhez képest.

 

Mibe érdemes fektetni a pénzt: Magas és kiszámítható hozam

Állampapír

Az állampapír hozama csökkent az elmúlt években, viszont még mindig kapahatóak olyan termékek, melyek megközelítik egy tíz éves futamidővel kötött LTP hozamát. Inflációs környezetben a legjobb döntés a Prémium Magyar Állampapír lehet, mert kamatbázisát a tavalyi inflációhoz igazítja, sőt ezen felül, 1,1-1,4%-os kamatprémiumot is fizet.

Vállalati kötvények

Hazánkban elsősorban az intézményi befektetőknél népszerűek a vállalati kötvények, viszont vannak lakossági befektetők számára is elérhető kötvények. Léteznek magasabb hozamú vállalati kötvények, mint a magyar állampapírok, viszont ebben az esetben jellemzően kockázatosabb intézményeknek nyújt kölcsönt, melyért kamatfelárat fizetnek a kibocsátók. A vállalati kötvényeknek van másodpiaca, így nem fix visszavásárlási áron adhatja el őket a lejárat előtt. Ezzel, akár jelentős veszteséggel, de jelentős extraprofittal is eladhatja a hitelpapírját.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...