A Bankszövetség új konstrukciót akar a lakástakarék helyett

  2018. október 24.

Miután elfogadta az országgyűlés a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését, a Bankszövetség új konstrukciót akar a lakástakarék helyett. Szakmai egyeztetés alapján olyan új konstrukció közös kialakítását kívánja a Bankszövetség, amelyben az állami támogatás hosszú távon működhet. Az új formának a magyar családok, a gazdaság és az állami költségvetés közös érdekeit kell szolgálnia. A megtakarítás fontos a felelős gazdálkodás szempontjából, ugyanis ha a sikeres gazdaság és fenntartható fejlődés elérése a cél, akkor erősíteni kell a megtakarítási hajlandóságot és képességet. A mostani intézkedések a hosszú futamidejű konstrukciókat érintik.

 

A nyugdíjpénztári takarékosság a felelős egyéni, családi gazdálkodás kiemelkedően fontos, hosszú távú összetevője. Hozama kedvező, emellett pedig kiszámítható és biztonságos. A nyugdíjpénztárak a magyar gazdaság fejlesztésében fontos szerepet játszanak, mert a bekerülő források évtizedekre biztosítják a magyar állampapírok, kötvények és tőzsdei befektetések fedezetét.

 

A Magyar Bankszövetség szeretné, hogy a kormány állítsa vissza a cafeteria rendszerbe a kedvezményes munkáltatói befizetések lehetőségét. Az elmúlt jó pár évben a lakástakarék a megtakarítások egyik legelfogadottabb és legnépszerűbb eszközévé vált. Hazánkban több mint 3,7 millió lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek, amelyek hozzásegítették az embereket az otthonteremtéshez, illetve a lakásfelújításhoz. A lakástakarékok által a kezdetektől kifizetett összeg mintegy 2000 milliárd forint, ebből körülbelül 1 millió család valósította meg lakáscélját 2,5 fős átlagos háztartással számolva, és figyelembe véve, hogy egy családon belül 1,5 szerződés van.

 

A Bankszövetség új konstrukciót akar - több indokot is felhozott az LTP mellett:

  • Az LTP hozzájárul az új lakások piacának fellendítéséhez, mert az ügyfelek szívesen kombinálják a kamattámogatott hitelekkel.
  • A lakástakarék kiegészíti a CSOK-igényléseket.
  • Ingatlanvásárláskor önerőként is felhasználható.
  • A lakástakarék felhasználását számlával kell igazolni, így jelentős szerepet játszik a gazdaság kifehérítésében is. Az LTP rendszer ezáltal jelentős összegű ÁFÁ-t hozott az állami költségvetésbe.
  • Az LTP rendszer közvetlen és közvetett hatásain keresztül nagymértékben hozzájárult a költségvetés bevételi oldalához.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...