CSOK lakásfelújításra

  2018. október 18.

Az országgyűlés elfogadta a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését, és ezzel a CSOK felé szeretné terelni az embereket. A lakáskasszák segítségével kevesebb lakás épült 10 év alatt, mint a CSOK 3 éve alatt. Emiatt lakásépítés szempontjából hatékonyabban szeretnék elkölteni az erre fordított közpénzt, így a lakástakarék évi mintegy 70 milliárd forintját a CSOK bővítésébe forgatják. A kormány szerint jobban hasznosul majd ez a pénz a CSOK-programon belül, ezt mérlegelték a javaslat támogatásakor. A lakástakarékhoz hasonló alternatív konstrukcióról egyelőre nincs szó, viszont a kormány kész tárgyalni a Bankszövetséggel és javaslatait szívesen fogadja. A jövőben a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bővítését tervezi a kormány, így lehetőség lesz felhasználni a CSOK-ot lakásfelújításra is.

 

CSOK lakásfelújításra – Bővül a CSOK felhasználása

A CSOK bővítéséről is szó van a jövőben, miszerint a CSOK-ot felújításhoz is lehet majd használni, és jön a falusi CSOK. A CSOK összege ma 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjed attól függően, hány gyermek után és milyen lakáshoz veszi fel valaki a támogatást. A falusi CSOK-kal a kormány a kisebb településeken élőket is szeretné támogatni, így a legkisebb, 5000 fő alatti településeken a jövőben a mostaninál magasabb támogatási összegre számíthatnak azok a családok, akik új otthonba költöznek.


hirdetés

 

CSOK lakásfelújításra – Mi lesz az átcsoportosított pénzzel?

Azt még nem lehet tudni, hogy a jogosultak körét bővítik-e, vagy továbbra is csak a gyerekes családoknak kedvez a CSOK adta lehetőség. Egyelőre a CSOK bővítése körül sok a kérdőjel. A tervek szerint a kormány egy hónapon belül közli, hogy milyen formában használják fel a lakástakarékból átmentett pénzt a CSOK-on belül, és hogyan változik az igénylésre jogosultak köre.

 

CSOK lakásfelújításra – Jelenlegi támogatási összegek

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...