Vége a lakástakarék állami támogatásának!

  2018. október 17.

A napokban reppent fel a hír, hogy rövid időn belül eltörölheti a kormány a lakástakarék 30%-os állami támogatását. Most már viszont biztos, hogy 72%-os többséggel elfogadta az országgyűlés a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését, így vége a lakástakarék állami támogatásának. A szavazás előtti vitában az ellenzéki képviselők azzal érveltek, hogy rengeteg lakossági fogyasztó elől zár el egy kiváló öngondoskodási rendszert a kormány a kedvezmény eltörlésével. Érdemes lett volna megvizsgálni a rendszer teljes eltörlése helyett más hatékonyságnövelő intézkedések implementálását. Azt is nehezményezték a parlamenti képviselők, hogy túl kevés idő jutott a javaslat megvitatására. Többen kiemelték, hogy a fiatalok eleve nehezen jutnak lakáshoz, az LTP-rendszer támogatásának eltörlése pedig még inkább megnehezíti a dolgukat. A javaslat előterjesztője szerint az ellenzék a külföldi bankokat védi, az LTP-ket üzemeltető cégeknek pedig jobban kellett volna forgatniuk a pénzt ahhoz, hogy az állami támogatás nélkül meg tudjanak élni.

 

A javaslat főleg azzal indokolta az állami támogatás megszüntetését, hogy a lakástakarékok nem elég hatékonyan működtek, hiszen sokszor nem új lakások, hanem egyéb dolgok, például "szaunák és medencék" épültek a termékekben megtakarított vagyonból, az LTP-szolgáltatók pedig jelentős extraprofitra tettek szert az állami támogatásnak köszönhetően. A törvényjavaslat indoklása szerint "ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak."

 

A törvénymódosítás bevezetésével a lakástakarék-rendszer nem szűnik meg teljes egészében, csak az állami támogatást törlik el. Ezek a konstrukciók úgy működtek, hogy a lakástakarék-szolgáltató a befizetések után 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatást adott, plusz betéti kamatot is fizetett (1-3%). Négy éves futamidővel, akár 10%-os hozamot is el lehetett érni, viszont az állami támogatás nélkül a jelenlegi hozamkörnyezetben ez már nem lehetséges. Jó hír, hogy a korábban megkötött LTP-szerződésekre még jár az állami támogatás, viszont az újonnan kötött szerződésekre már nem. 2017-ben 62 milliárd forintot fordított LTP-támogatásra az állam.

 


hirdetés

A javaslat értelmében a lakástakarékra eddig fordított állami támogatás nagy része a CSOK-hoz lesz csoportosítva. A CSOK mellett marad még egy lakáscélú államilag támogatott megtakarítási forma, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség konstrukciója. A NOK keretében a tagok közösségekbe szerveződve, közösségi megelőlegezéssel a futamidő vége előtt vásárolhatnak új építésű lakást a 3 havonta sorra kerülő kiválasztás (sorsolás és licit) alapján. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...