Bővül a CSOK! Magasabb lesz a felvehető hitelösszeg!

  2018. október 25.

Még idén megváltozhat a CSOK rendszere, ugyanis a lakáskassza-támogatási rendszer átalakításából felszabaduló forrásokat a CSOK-rendszerbe forgatják. A kormány a hét végére tervezi a bejelentéseket a családtámogatással kapcsolatos nemzeti konzultációval kapcsolatban, majd azt követően további döntések jöhetnek. A tervek szerint bővül a CSOK, magasabb lesz a felvehető hitelösszeg.

 

Bővül a CSOK - Magasabb lesz a felvehető hitelösszeg

A háromgyermekes családoknak 15 millió forintra bővül a kedvezményes kölcsönösszeg, a kétgyermekes családok pedig a jövőben igénybe vehetik a tízmilliós kedvezményes kamattámogatású kölcsönt. Banki konstrukciókat kell kialakítani, ami nem egyszerű, így nem valószínű, hogy január 1. előtt ez megvalósul, vagyis, hogy felvehetővé válnak az emelt összegű támogatott hitelek. A törvényi hatályba léptetést viszont még idénre tervezik. Azért döntöttek a 15 millió forintos bővülés mellett, mert ekkora emeléstől, az ingatlanárak még nem lesznek magasabbak. 

 

Bővül a CSOK – Felhasználási kör

A felhasználási kör marad, a CSOK továbbra is új lakásra, illetve bővítésre használható. Szó volt arról is, hogy kitalálnak egy olyan konstrukciót, amelyben felújításra is használható lesz a támogatás. Ezzel kapcsolatosan viszont annyi hangzott el, hogy "nem változik a felhasználás köre", amiből arra lehet következtetni, hogy mégsem biztos a CSOK lakásfelújításra vonatkozó terve. A másik korábbi, több ízben felvetett ötlet, hogy bevezetik a "falusi csokot", amellyel a kistelepülésekre csábítanák a gyermekes családokat, továbbra is kérdéses.

 

Bővül a CSOK – Mi ezzel a kormány célja?

A kormány célja a CSOK-kal, hogy több gyermek szülessen azokban a családokban, ahol ezt megengedhetik maguknak. A CSOK korábban is a nagycsaládosokat támogatta leginkább, ez mutatkozik meg a támogatási összegekben is, hiszen a három, vagy annál több gyermekes családok kapják a legmagasabb összegű támogatásokat.

A másik cél, hogy pörögjön az építőipar. Ezt úgy szándékozik elérni a kormány, hogy az újépítésű lakásokra felvehető hitelösszeg nagyobb, mint a használt lakásra járó támogatás.

 

Bővül a CSOK - Számíthatnak-e támogatásra a gyermektelenek?

Még nem lehet tudni, hogy a számíthatnak-e támogatásra a gyermektelenek is mivel nem titok, hogy a kormány mindig is a gyermekeket nevelő családokat akarta segíteni a családtámogatással, további döntések a nemzeti konzultáció után várhatók. Tehát a gyermektelenek, akik eddig lakástakarékban gyűjtögettek otthonteremtés céljából, a korábbi híresztelésekkel ellentétben a lakástakarék helyett a CSOK által nyújtotta támogatással nem biztos, hogy lakáshoz jutnak.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...