Lakástakarék helyett CSOK?

  2018. október 18.

Az országgyűlés elfogadta a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését. Az ellenzék közül többen kiemelték, hogy a fiatalok eleve nehezen jutnak lakáshoz, az LTP-rendszer támogatásának eltörlése pedig még inkább megnehezíti a dolgukat. A javaslat főleg azzal indokolta az állami támogatás megszüntetését, hogy a lakástakarékok nem elég hatékonyan működtek, hiszen sokszor nem új lakások, hanem egyéb dolgok (szaunák, medencék, stb.) épültek a termékekben megtakarított vagyonból, az LTP-szolgáltatók pedig jelentős extraprofitra tettek szert az állami támogatásnak köszönhetően. A törvényjavaslat indoklása szerint "ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak." Kérdés, hogy megoldás lehet-e a lakástakarék helyett a CSOK?

 

Lakástakarék helyett CSOK – Mennyiben váltja ki?

A kormány azt szeretné, ha az emberek a lakástakarék helyett másfajta lakáselőtakarékosságban illetve lakástámogatásban gondolkodnának. A törvénymódosító indoklásában külön kiemelték a CSOK-ot, ami a gyermekes családok lakáshoz jutását segíti. A jövőben a CSOK bővítését tervezi az állam a lakástakarék helyett. A CSOK-ra eddig is rengeteg pénzt áldozott az állam. Az idei évre 100,9 milliárd forint volt betervezve erre a célra, de ha az eddig az LTP-kre szánt évi több tízmilliárd forintot is a CSOK alá rendelik, az jelentősen megnöveli majd a keretösszeget. A kérdés, csak az, hogy lenne-e annyi jelentkező, aki igénybe venné a támogatást, vagy az összegek megnövelésén gondolkodik a kormány.

 

A probléma azonban az, hogy a CSOK-ot nem lehet szembeállítani a lakástakarékkal, mert a két konstrukció teljesen más élethelyzetekben nyújt segítséget. Hiába favorizálja a kormány a lakástakarék helyett a CSOK-ot, nem helyettesíthető egyik a másikkal. A CSOK nem kínál megoldást azoknak, akik:


hirdetés
  • nem vállalnak gyermeket
  • van gyermekük, de már felnőtt
  • van gyermekük, de házasok vagy élettársak
  • egyedülállók
  • meglévő hitelükbe szeretnének állami segítséggel "betörleszteni"
  • csak felújítanának
  • nincs meg az önrészük a lakáshitelhez (ezt ugyanis nem minden banknál váltja ki a CSOK)

 

A CSOK-ot akkor éri meg a legjobban felvenni, ha egy családban legalább 3 gyermek van és új lakást vesznek vagy építenek, ebben az esetben jár ugyanis a 10+10 millió forint. Viszont, ha például valakinek csak 2 gyermeke van, és nem is szeretne többet vállalni, és használt ingatlant venne, akkor összesen 1,43 millió forint támogatást kap, amihez bizony jól jönne kiegészítésképpen egy-két lakástakarék. Tehát a kormány hiába szeretné a lakáskasszáról a CSOK felé terelni az embereket, mert jelentős hányaduknak nem nyújt megoldást a CSOK a lakástakarék helyett.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...